latinica  ћирилица
21/03/2019 |  08:16 | Autor: SRNA

Drljača: Važna institucionalna podrška

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da je jako važna najava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Predsjedništvo BiH na sjednici razgovarati o namjeri Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na granici sa Republikom Srpskom i BiH.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

- Važna je podrška predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. I sama najava da će Predsjedništvo BiH raspravljati o ovoj temi znači, jer nam je bitna institucionalna pomoć - rekao je Srni Drljača.

Drljača je naglasio da je na ovaj način rješavanje problema krenulo u dobrom smjeru.

On je naveo da je opština, da bi se riješio ovaj problem, preduzela brojne aktivnosti, uključujući i sastanak sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenkom Golić.

- Stvari su konačno došle na nivo na kojem se mogu rješavati - dodao je on.

Prema njegovim riječima, važno je i da će o ovom problemu biti raspravljano u ponedjeljak, 25. marta, na međunarodnoj stručnoj konferenciji u Sarajevu.

- Značajno je i da Parlamentarna skupština BiH razmišlja o ovom problemu. Na konferenciju su pozvani relevantni učesnici. Dobro je što će se čuti i glas i opštine Novi Grad, jer ću imati priliku tokom panel diskusije da iznesem stav naše opštine i stanovnika Novog Grada - naveo je Drljača.

Međunarodna stručna konferencija u Sarajevu organizovana je s ciljem da se još jednom kaže - ne uspostavljanju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj i ponovo pozovu hrvatske vlasti da obustave taj postupak, najavili su poslanici u parlamentu BiH Saša Magazinović i Јasmin Emrić.

Emrić i Magazinović, kao članovi "Zelenog kluba" koji čine poslanici na svim nivoima vlasti u BiH, u najavi konferencije su podsjetili da su svi u BiH jednoglasni o šteti koja može nastati izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac u hrvatskoj opštini Dvor koje bi trebalo da u funkciji bude od 2025. godine.