latinica  ћирилица
21/03/2019 |  16:45 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Za projekte naučnotehnološkog razvoja i digitalizacije 6,6 miliona KM

Za projekte naučnotehnološkog razvoja i u oblasti digitalizacije Republika Srpska izdvaja 6,6 miliona maraka.

Vlada je danas razmatrala i Prijedlog zakona o zaštiti od nejonizirajućeg zračenja kojim se upotreba solarijuma zabranjuje maloljetnicima.

Šest miliona 650 hiljada maraka – toliko je Vlada izdvojila za realizaciju sedam prioritetnih projekata u oblasti naučnotehnološkog razvoja i digitalizacije. Za program prekvalifikacije visokoobrazovanih nezaposlenih lica izdvojeno je 300 hiljada maraka.

- Tu se radi o profesorima geografije, istorije, pravnicima, ekonomistima i svima onima koji imaju trenutno poteškoće da nađu zaposlenje. Planiramo da kroz jedan intenzivan, petomjesečni program obuke ta lica prekvalifikujemo za tržište rada - kaže Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Vlada je izdvojila za naučnoistraživačke radove 250 hiljada KM. U oblasti digitalizacije vlada je izdvojila sredstva za obezbjeđenje beslatnog internet priključka u Banjaluci i Sarajevu, ali i uspostavljnje "e-sandučeta".

- Da to predstavlja nihovu kontakt tačku sa sistemom elektronske uprave, da na taj način razmjenjuju elektronske dokumente koji su potpisani i pravno validni, iako se nalaze u elektonskoj formi - ističe Rajčević.

Vlada pokreće i projekat "e-beba" kako bi roditelji novorođenčad mogli da uvedu u sistem elektronskim putem. Usvojen je Prijedlog zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja prema kojem se licima mlađim od 18 godina zabranjuje upotreba solarijuma.

- Mislim da ovim dajemo dobar odgovor na prevenciju maligniteta kože prije svega, a ono što je javnosti poznato je i uticaj ovog zračenja na samu kožu i uticaj solarnog zračenja uopšte - navodi Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim je regulisano primanje ličnih invalidnina za civilne invalide, čime je tretirano i pitanje doznaka za lica koja su na hemodijalizi. Vlada je usvojila i odluku kojom je pola miliona maraka dodijeljeno za 34 nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine.