latinica  ћирилица
22/03/2019 |  11:05 | Autor: SRNA

Popović: Tražiti sjednicu SB UN zbog vježbe Albanije i samoproglašenog Kosova

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović poručio je da Srbija mora da reaguje povodom zajedničke vojne vježbe vojske samoproglašenog Kosova i Albanije i traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN.
Nenad Popović (foto: RAS Srbija) -
Nenad Popović (foto: RAS Srbija)

Popović je naglasio da je albanska vojska proteklih dana prvi put ušla na teritoriju Srbije, a da već sutra može da uđe u sjevernu Kosovsku Mitrovicu bez problema, ako ih niko ne zaustavi.

- Srbija je ozbiljna država i nećemo dozvoliti da nijedan naš čovjek na području Kosova i Metohije bude ugrožen - rekao je Popović za RTS.

On je naveo da, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Srbija treba da poštuje svoj Ustav i Rezoluciju 1244 i da je to njen kapital za budućnost, kao i da u tome ima veliku podršku Rusije.

Popović je podsjetio da je Savjet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, usvojio rezoluciju kojom osuđuje NATO bombardovanje 1999. godina i dodao da je veoma važno što se insistira na pronalaženju krivaca, jer je bombardovanje bilo nezakonito.

- Bombardovanjem je srušeno međunarodno pravo. Krivci moraju biti procesuirani i Srbija mora na tome da insistira, a za to ima veliku podršku Rusije - rekao je Popović.

On je naglasio da Srbija neće dati ni metar Kosmeta i poručio da tu odlučnost prepoznaju i prijatelji Srbije.