latinica  ћирилица
24/03/2019 |  12:08 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Zvornik: Okrugli sto o ulozi mladih u prevenciji korupcije na lokalnom nivou

U organizaciji Gradske uprave i Misije OEBS-a, u Zvorniku je održan Okrugli sto o ulozi mladih u prevenciji korupcije na lokalnom nivou. Skupu su prisustvovali predstavnici školskih i sportskih organizacija, ali i mladi političari. Istaknuto je da su mito, pronevjera, sukob interesa i iznuda najčešći oblici korupcije, a da pasivnost mladih čini problem većim.

Cilj skupa bio je da se mladi Zvorničani upoznaju sa brojnim oblicima korupcije na lokalu i višim instancama, a istovremeno da im se ojačaju vještine za učešće u antikorupcijskim projektima i generalno podigne svijest o ovom problemu.

Političar Mitar Vidaković istakao je da je najizraženiji oblik korupcije u segmentu zapošljavanja mladoh ljudi.

Uključivanje mladih ključno je za efikasnost borbe protiv korupcije. Mnogobrojni su načini da se uključe - edukativni kampovi, kampanje, takmičenja, širenje poruka kroz umjetnost i sport.

U Zvorniku je u pripremi i nova omladinska politika, najvažniji strateški dokument za mlade.

- To će za nas u praksi značiti da ćemo biti jako prisutni u svim komisijama koje se bave pomenutim temama, a jako je važno da mladi ljudi ako prepoznaju nešto kao strateški cilj imaju direktno učešće u promovisanju toga i primjenjivanju na terenu - istakla je Dragana Spasić, Omladinski savjet Zvornik.

Danica Pelemiš Subotić iz Gradske uprave Zvornik naglasila je da je opredjeljenost gradonačelnika da u svim segmentima društva pomogne mlade ljude. Kad god su se obratili Gradskoj upravi Zvornika, kako je rekla, mladi su naišli na dobrodošlicu i podršku.

Korupcija je problem koji zadire u svaki segment društvenog života i uzrokuje nestabilnost sistema, a pogađa sve države, a samim time i lokalne zajednice.

Izuzetak nije ni Zvornik, pa je Okrugli sto bio od velike koristi, kako za predstavnike organizacija, tako i za društvo i lokalnu sredinu.