latinica  ћирилица
24/03/2019 |  15:33 | Autor: SRNA

Zaharova: Zapad krije stvarnu situaciju na poluostrvu

Zapad čini sve što može kako bi od ostatka svijeta sakrio informaciju o stvarnoj situaciji na Krimu, jer se plaši da bi poluostrvo bilo priznato kao dio teritorije Ruske Federacije, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

- Vašington i Brisel čine sve što mogu da svijet ne sazna stvarnu situaciju na terenu, jer bi u suprotnom priznanje Krima išlo automatski, pošto bi pratilo logiku američkog državnog sekretara Majka Pompea - naglasila je Zaharova.

Nešto ranije je Pompeo rekao da je situacija sa priznanjem Krima kao dijela Rusije različita od priznanja suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni.

Prema njegovim riječima, američki predsjednik Donald Tramp priznao je realnost na terenu. On je naveo da Vašington radi na stabilnosti Bliskog istoka i da je Amerika snaga dobrog u regionu, te da su im namjere plemenite. 

- Što se tiče sjećanja na dobro koje su činile američke snage u regionu i plemenitost Vašingtona, tome svjedoče više stotina hiljada grobova i masovnih grobnica u Iraku, Libiji, Siriji i drugim državama regiona - dodaje Zaharova.

Tramp je krajem prošle sedmice na društvenoj mreži Tviter objavio da je poslije 52 godine vrijeme da SAD priznaju pun suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni.

Rusija, Njemačka, Iran, Sirija, Francuska i druge zemlje osudile su slične jednostrane korake.

Golanska visoravan bila je pod kontrolom Sirije do 1944. godine, a poslije šestodnevnog rata 1967. godine zauzeo ju je Izrael.

Izraelski parlament je 1981. godine usvojio Zakon kojim je jednostrano proglašen suverenitet nad Golanskom visoravni. Savjet bezbjednosti UN je poništio aneksiju rezolucijom 497 17. decembra 1981. godine.