latinica  ћирилица
25/03/2019 |  16:01 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Neprihvatljivo odlaganje otpada na Trgovskoj gori; Formirati tim za međunarodnu arbitražu

Odlaganje otpada na Trgovskoj gori je neprihvatljivo, a postupci Hrvatske nisu u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima koji su pravno obavezujući, zaključeno je na današnjoj konferenciji "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore".

Lokacija Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac, u hrvatskoj opštini Dvor, koja je određena kao lokacija za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, kao i za dugoročno skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško, nije prihvatljiva jer se nalazi na granici, uklinjena u teritoriju BiH i ne ispunjava ni najosnovnije kriterijume za odlagalište radioaktivnog otpada, zaključeno je na konferenciji.

U zaključcima konferencije navodi se da će lokacija na Trgovskoj gori, zbog blizine granice sa BiH i geografskog položaja, imati najveći mogući negativni uticaj na stanovništvo i životnu sredinu, raznovrsni biljni i životinjski svijet, rijeku Unu i vodozahvate vode za piće, te da će ugroziti Park prirode Una, Nacionalni park Una i onemogućiti turizam i proizvodnju zdrave hrane u cijelom pogođenom području.

Konferencija u PSBiH, koju su organizovali poslanici svih nivoa vlasti u BiH okupljeni u Zelenom klubu, okupila je predstavnike vlasti u BiH, kao i ambasada i međunarodnih institucija, te nevladinog sektora iz BiH i Hrvatske.

Na konferenciji je istaknuto da postupci institucija Hrvatske, koji se odnose na izbor lokacije na Trgovskoj gori, nisu u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima koji su pravno obavezujući za Hrvatsku.

Učesnici konferencije predložili su nadležnim institucijama da pripreme i imenuju pravni tim za međunarodnu arbitražu, koji bi uključivao relevantne stručnjake sa međunarodnim iskustvom, kao i da utvrde mogućnost ostvarivanja sudske zaštite ljudskih prava građana s obje strane rijeke Une.

Učesnici konferencije pozdravili su i podržali zaključke Predsjedništva BiH sa sjednice održane 22. marta ove godine, u kojima se od Hrvatske traži da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Istovremeno, učesnici konferencije pozvali su sve nadležne institucije i organe u BiH na intenzivniji, institucionalni i sveobuhvatni pristup radi osporavanja i sprečavanja uspostavljanja skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

Savjetu ministara i PSBiH predloženo je da se hitno izvrši izmjena i dopuna Odluke o formiranju Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa ovim problemom radi popune članova kojima je istekao mandat poslanika ili delegata, kao i da se poboljša operativnost i efikasnost ovog radnog tijela.

U zaključcima, koji će biti upućeni svim domaćim i međunarodnim institucijama, uključujući i Evropski parlament i Savjet Evrope, kao i druge evropske institucije, pozvali su sve lokalne zajednice, gradove i opštine u BiH i Hrvatskoj koje su posredno ili neposredno zahvaćene i pogođene mogućim negativnim uticajem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, da i dalje prate, planiraju i organizuju događaje koji imaju za cilj razvijanje svijesti o zaštiti zdravlja, životne sredine, kao i sprečavanje uspostavljanja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Povezene vijesti:

Golić: Nigdje nema da vlast jedne zemlje želi da uništi prirodni biser

Trgovska gora neprihvatljiva kao odlagalište opasnog otpada

Potencijalni nuklearni otpad u blizini nacionalnih parkova