latinica  ћирилица
25/03/2019 |  20:34 ⇒ 20:41 | Autor: SRNA

"Izabrati Srbe povratnike u zakonodavnu i izvršnu vlast u FBiH"

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH apeluje na političke partije da na funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH predlože Srbe povratnike, ističući da bi njihov izbor simbolički dao srpskom narodu u Federaciji vjeru u život i ostanak.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Iz Odbora apeluju da Srbi povratnici budu predloženi za potpredsjednika Doma naroda FBiH, za potpredsjednika FBiH i ministre u Vladi FBiH iz reda srpskog naroda.

U saopštenju Odbora navodi se da je 2013. godine popisano da u FBiH ima 56.000 Srba, a da je šest godina nakon popisa taj broj sigurno pao ispod 50.000. 

- Ukoliko se ne pokaže dobra volja prema Srbima povratnicima, FBiH će ostati bez Srba. Možda je to nekome i cilj - ističu iz Odbora.

Iz Odbora ističu da mjesta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti FBiH, koja po federalnom Ustavu pripadaju Srbima, treba da popune Srbi povratnici.

U saopštenju se navodi da u federalnoj Vladi treba da budu minimalno dva ministra Srbina povratnika da bi kroz Vladu mogli da pomognu povratak i opstanak Srba u FBiH. 

- Srbi povratnici najbolje mogu razumjeti potrebe Srba koji su se vratili i koji žele da se vrate - ističu iz Odbora.

U saopštenju se podsjećaju da su, prema popisu iz 2013. godine, 253 prijeratna srpska naselja postala većinski bošnjačka, 30 većinski srpskih naselja postalo je većinski hrvatska, a 163 većinski srpska naselja postala su nenaseljena. 

- Dosadašnja formiranja Vlada u kantonima FBiH ne ulivaju nadu da će u Federaciji uopšte biti Srba. Srbin ministar u kantonalnim vladama je postao lutrijski slučaj - navodi se u saopštenju.

Iz Odbora naglašavaju da bi izbor Srba povratnika na funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH simbolički srpskom narodu u Federaciji dao vjeru u život i ostanak.