latinica  ћирилица
26/03/2019 |  16:04 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Foča: Lakše do posla u zanatsko-uslužnim djelatnostima

U Foči je osmoro nezaposlenih dobilo šestomjesečni posao. Omogućeno im je da se u različitim zanatsko-uslužnim djelatnostima obuče i stručno osposobe za posao. Novac za finansiranje projekta obezbijedili su Opština Foča, Udruženje Progres i poslodavci.

Među osmoro nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom u narednih šest mjeseci na poslovima konobara u jednom od kafića radiće i tridesetogodišnji šumarski tehničar Mladen Arsenić.

- Za sad će mi sigurno i ovo pomoći, a u narednom periodu vidjećemo kako i šta dalje - naglašava Arsenić.

Priliku za plaćeno stručno osposobljavanje dobila je Јelena Danilović u knjigovodstvenoj agenciji.

- Dobro će mi doći. Imam troje male djece, muž je zaposlen, ali svakako će mi dobro doći - naglašava Danilovićeva.  

Partneri su sa poslodavcima obezbijedili 34.000 KM za provođenje projekta, tvrdi Radisav Mišić, načelnik opštine Foča,

- Za to vrijeme opština finansira četvoro, još četvoro Progres, a poslodavci plaćaju doprinose. Ta se praksa na našem primjeru pokazala jako dobrom, jer je više o 60 odsto onih koji su bili u Progresu, a ostali su u stalnom radnom odnosu - naglašava Mašić. 

Elvir Čaušević, koordinator Projekta "Proposao" ističe da zanatsko-uslužne djelatnosti preuzimaju primat nad administracijom. 

- U zadnjih nekoliko godina trend je da je sve više mjesta obezbjeđuje u zanatsko-uslužnoj djelatnosti, a sve je manje administracije, što nas svakako raduje - tvrdi Čaušević.

Od 2012. godine ovim projektom je obuhvaćeno 65 Fočaka, od kojih je više od pola njih dobilo stalan posao. Foča je jedna od deset opština u kojima se provodi ovaj projekat koji sufinansira Fondacija "Na krilima nade" iz Njemačke.