latinica  ћирилица
26/03/2019 |  18:47 ⇒ 27/03/2019 | 07:47 | Autor: RTRS

Sijekovac 27 godina čeka na pravdu za ubijene civile

U Sijekovcu kod Broda, služena je sveta arhijerejska liturgija i pomen za 46 ubijenih i masakriranih srpskih civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 17 godina, a najstarija 77. Već po 27. put poručeno je da je ovo bila klasična agresija regularnih hrvatskih snaga na BiH i, isključivo, na srpsko stanovništvo Broda i okoline. Hrvatska je i dalje nekažnjena.

Naredbodavci i izvršioci zločina i dalje su nedodirljivi. Ostaje nam da istrajavamo u traženju pravde za žrtve i da se svake godine, u sve većem broju, okupljamo u Sijekovcu, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U porodici Zečević je na svirep način 26. marta 1992. godine ubijeno njih četvoro, a u porodici Milošević troje članova. Saša Milošević imao je samo devet godina kada su sa kapuljačama na glavi monstrumi usmrtili njegova dva brata i oca.

- Јedan brat je ubijen na oči moje i moje majke. Izvukli su brata iz naručja majke i ubili ga ovdje na putu, pred našim očima - kaže Saša Milošević.

Spirala zla krenula je od najbrojnijih porodica Zečević i Milošević, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Miolorad Dodik. Moramo neumorno tragati za pravdom, ali se i okupljati na ovakvim mjestima, i podsjećati da u Sijekovcu i BiH nije Srbija agresor, već Hrvatska.

- Naša je obaveza da ne izgubimo sjećanje i da se svaki put, svaki dan, ovdje nađemo. Mislim, da je to svakako poruka onima koji su nekažnjeni za zločine počinjene ovdje - naglasio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Brođani nemaju pravo, niti hoće, da zaborave stravičan zločin koji im je učinjen. Načelnik Ilija Јovičić kaže da ništa ne može opravdati izvlačenje ljudi iz kreveta i hladnokrvna ubistva.

- Ne možete jednostavno pobiti neke ljude i da niko nije kriv, a sve se zna. Zbog toga je naše ogorčenje veliko i očekujemo pravdu. Ma ko da je počinio zločin, na bilo kojoj strani, treba da odgovara - istakao je Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

Osim dvije nepravosnažne presude na 10 godina zatvora, nikome nije presuđeno za ubijenih 226 Srba, od kojih je 46 žena i djece, niti je ko odgovarao za stradanja više od 2.000 srpskih zatvorenika u 10 logora Broda i okolnih mjesta, pa ni za monstruoznu naredbu iz Zagreba o privođenju srpskih žena i djevojčica od 12 i više godina.

- Svi oni koji kažu da je izvršena agresija na BiH neka dođu u Sijekovac i uvjere se o činjenicama ko je i kada izvršio agresiju na koga - poručio je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih rečeno je da je 2015. godine iz Zagreba poručeno da neće sarađivati sa tužilaštvima u BiH. Na deset molbi u vezi sa zločinima počinjenim u Posavini, Okružno tužilaštvo Doboj još čeka odgovor iz Zagreba.

- U stvari, žele da se prikriju zločini i da se amnestiraju zločinci koji su počinili strašne zločine 1992. godine,  ovdje na području Posavine i u Sijekovcu, pa i 1995. godine na području zapadnokrajiških opština - kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Zbog nemoći da istina o ratu izađe na vidjelo, formirana je Međunarodna komisija koja je već utvrdila da je samo u Sarajevu stradalo 8.225 Srba, da su u tom gradu postojala 123 logora za Srbe, i da je u 15 javnih kuća bilo zatočeno 200 srpskih djevojčica i žena Sarajeva.