latinica  ћирилица
12/04/2019 |  19:43 ⇒ 13/04/2019 | 11:29 | Autor: RTRS

Ugljevik: Otvoreni Dani harmonike (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je večeras u Ugljeviku otvorila Međunarodni festival Dani harmonike.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je pokrovitelj manifestacije u kojoj svijet govori istim jezikom - jezikom muzike.

Foto: RTRS

Istakla je da je ovo prilika da se pokaže domaći kulturni proizvod, te najavila nastavak dobre saradnje s ciljem da Republika Srpska bude mjesto u koje se rado dolazi.

Foto: RTRS

Organizator Festivala Slaviša Perić uručio je Cvijanovićevoj zahvalnicu za podršku i afirmaciju mladih.

Foto: RTRS

Perić je ukazao na značaj manifestacije za promovisanje harmonike u Evropi, navodeći da ovaj skup mnogi stručnjaci svrstavaju u festival svjetskog ranga.

- Velika nam je čast da je ove godine pokrovitelj predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, čime i Festival dobija veći značaj - rekao je on i izrazio zadovoljstvo što su Dani harmonike napravili veliki iskorak na popularizaciji kulture.

Foto: RTRS

Najveći umjetnik na harmonici današnjice Јurij Šiškin iz Rusije pohvalio je Festival i istakao da manifestacija okuplja najbolje učesnike, članove žirija i takmičare.

- Svake godine Ugljevik okuplja najbolje izvođače, najbolje članove žirija i najbolje učesnike takmičenja, a takvih festivala i takmičenja je veoma malo u cijelom svijetu - istakao je Šiškin.

Foto: RTRS

Ukrajinski umjetnik Vladimir Murza rekao je da na festivalu u Ugljeviku učestvuje od njegovog početka i prati povećanje broja, ali i kvaliteta učesnika i takmičara.

- Posmatrao sam kako se proteklih godina razvijao festival i mogu sa sigurnošću da tvrdim da je ovo jedan od najznačajnijih festivala ne samo u Evropi, već i u svijetu - naglasio je Murza.

Prvi put ove godine učesnik festivala je Mirko Patarini iz Italije, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista.

- Zadovoljstvo mi je što mogu da učestvujem na ovom festivalu i odsviram par kompozicija - rekao je on.

Mirko Patarini (Foto: RTRS)

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da su Dani harmonike najznačajnija kulturna manifestacija za ovu opštinu po kojoj su Ugljevik, ali i Republika Srpska, postali prepoznatljivi u Evropi i svijetu.

Organizatori festivala su Udruženje umjetnika Artist, Muzička škola "Kornelije Stanković" i Centar lepih umetnosti Јovana Kolundžije Guarnerius, a pokrovitelj je predsjednica Republike Srpske.

Foto: RTRS

Јedanaesti međunarodni festival traje do 16. aprila i predstavlja smotru svjetskih virtuoza na harmonici.

Festival će pratiti seminari i predavanja istaknutih pedagoga i takmičenje u disciplinama solista na harmonici, kamernih sastava i orkestara harmonika. Stručni žiri sastavljen je od renominarnih i dokazanih umjetnika i pedagoga iz zemlje i inostranstva. 

U takmičarskom dijelu programa, osim takmičara iz Republike Srpske, učestvuju takmičari iz 16 zemalja - Rusije, Litvanije, Italije, Ukrajine, Švedske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH.

Tradicionalno, festivalski koncerti biće nakon Ugljevika održani i u Bijeljini i Beogradu, a u okviru Dana harmonike publika će moći da uživa u nastupima najeminentnijih svjetskih izvođača na harmonici.