latinica  ћирилица
18/05/2019 |  17:46 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Dan Ilijaške brigade: 540 boraca u temeljima Republike Srpske

Svečanim postrojavanjem nekadašnjih pripadnika Ilijaške brigade, parastosom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje, u manastiru Svete Petke u Bijeljini obilježena je 27. godišnjica formiranja brigade. Ova brigada dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske, 540 boraca dalo je život, kao i 380 civila s područja Ilijaša. Bilo je više od 400 ranjenih, među kojima 44 djece.
Dani ilijaške brigade - Foto: RTRS
Dani ilijaške brigadeFoto: RTRS

Postrojavanjem bivših pripadnika Ilijaške brigade i predajom raporta ratnom komandantu koji je obavio smotru brigade počelo je obilježavanje 27 godina od formiranja Ilijaške brigade. Ova brigada imala je zonu odgovornosti u dužini od 150 kilometara i zaslužna je za stvaranje Republike Srpske.

- Iznijeli smo najveći teret u ovom ratu, da smo dali najviše žrtve i da smo spasili naš narod od teškog stradanja. Na te činjenice smo posebno ponosni - rekao je Mladen Savić, ratni načelnik štaba Ilijaške brigade.

Ilijašlka brigada bila je jedna od najbrojnijih i broj njenih pripadnika kretao se od 3.100 do 6.350 boraca.

- I u vrlo teškom borbenom okruženju su izvodili borbena dejstva. Čitav rat su se branili i odbranili svoju teritoriju i nažalost poslije rata Dejtonskim sporazum morali su da napuste svoja ognjišta - napomenuo je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Udruženje "Prijatelji Ilijaša" nastoji da okupi Ilijašane rasute po cijelom svijetu, da čuvaju tradiciju i uspomene na rodni kraj i Ilijašku brigadu.

- Ne smijemo dozvoliti da se zaboravi Ilijaška brigada. Djelo koje je uradila Ilijaška brigada, a pogotovo ako iza nas stoji jedan spomenik sa upisanih ovoliko poginulih boraca Ilijaške brigade - poručio je Milenko Zupur, predsjednik Udruženja "Prijatelji Ilijaša".

Staša Košarac, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH istakao je značaj ove brigade.

- Nažalost, Ilijašani su, kao i moji Vogošćani, morali da napuste svoja ognjišta nakon potisivanja Dejtonskog sporazuma i niza drugih razloga, ali nikada nismo odustali od naše Republike Srpske, borbe za slobodu i stvaranja što boljih uslova za život svih građana Republike Srpske - rekao je Košarac.

Na spomen-obilježju podignutom u porti manastira Svete Petke u Bijeljini uklesano je 1.237 imena srpskih boraca i civila koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na području sarajevskih opština Ilijaš, Vogošća i Rajlovac.