X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/05/2019 |  10:39 | Izvor: SRNA

Projekcija daljeg rasta naplate prihoda

Iznos naplate neto prihoda od indirektnih poreza u BiH za ovu godinu projektovan je na 6,45 milijardi KM, ili više za 3,7 odsto nego u prošloj godini, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH u najnovijem biltenu.
Poreski prihodi - Foto: RTRS
Poreski prihodiFoto: RTRS

Najveće učešće u tom rastu prihoda ima PDV, čije povećanje naplate bi trebalo da bude za više od 140 miliona KM.

Slijede prihodi od putarina sa projektovanim rastom od 35,7 miliona KM, prihodi od akciza čiji je projektovani rast od 35,4 miliona KM, dok je rast prihoda od carina projektovan na iznos od 15,7 miliona KM.

Rast prihoda od indirektnih poreza za narednu godinu projektovan je na 176,6 miliona KM, što je procentualno povećanje od 2,7 odsto.

Projekcije kretanja prihoda od indirektnih poreza za 2021. godinu predviđaju rast po stopi od tri odsto, ili u iznosu većem od 199 miliona miliona KM, dok je projektovana stopa rasta tih vrsta prihoda za 2021. godinu 3,3 odsto, odnosno više za projektovanih 223,9 miliona KM.

Najveći generator suficita prihoda od indirektnih poreza u tom periodu je PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu sa projekcijama potrošnje.

Projektovani prihodi od PDV-a generišu u sebi više od 70 odsto apsolutnog godišnjeg projektovanog rasta prihoda.