latinica  ћирилица
24/05/2019 |  14:05 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

"Dani Srebrenice"

Otvaranjem dvije izložbe i takmičenjem u malom fudbalu danas je počeo programa tradicionalne 16. Kulturno-sportske manifestacije "Dani Srebrenice", čije zvanično otvaranje je najavljeno za večeras u srebreničkom Kulturnom centru.
Počeli "Dani Srebrenice" - Foto: SRNA
Počeli "Dani Srebrenice"Foto: SRNA

U prostorijama Narodne biblioteke otvorena je mini-izložba pod naslovom "Zavičajna zbirka" na kojoj su izloženi literarni i likovni radovi nastali prethodnih godina čiji su autori iz ovog mjesta i mlađi su od 18 godina.

U holu Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija "Mala škola glume" nastala praćenjem radionica glume za djecu iz ovog mjesta koja je organizovana u prethodnih šest mjeseci i čiji polaznici pripremaju dječiju predstavu "Petar Pan".

Danas počinju i sportska takmičenja u okviru ove manifestacije, a za 18.00 časova planirano je otvranje izložbe "Zmijanjski vez", a riječ je o eksponatima iz Muzeja Republike Srpske.

"Zmijanjski vez" je nematerijalno nasljeđe u Srpskoj, koje predstavlja svjetsku kulturnu baštinu i kao takvo uvršeteno je na listu i pod zaštitu Uneska.

Nakon zvaničnog otvranja manifestacije, večeras u 19.00 časova predviđeno je izvođenje predstave "Hor bečkih dječaka", koju igraju glumci Slobodan Ninković, Irfan Mensur i Dragan Petrović.

Planirano je da "Dani Srebrenice" traju do 6. juna, kada će biti završeni obilježavanjem Dana Narodne biblioteke u ovom mjestu i dodjelom nagrada autorima najboljih literarnih, likovnih i foto-radova pristiglih na konkurse raspisane povodom ove manifestacije i Dana biblioteke.

Direktor "Dana Srebrenice" Vladan Milovanović rekao je Srni da je pripremljen bogat program sa mnoštvom sportskih takmičenja u različitim disciplinama, kao i brojni kulturni sadržaji koji se sastoje od pozorišnih predstava, izložbi, promocija knjiga, koncerata, radionica, smotre folklora i predstavljanja đačkog stvaralaštva.