latinica  ћирилица
26/05/2019 |  12:41 ⇒ 15:13 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od stradanja Srba u Kiseljaku kod Zvornika (FOTO)

Parastosom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Kiseljaku kod Zvornika obilježeno je 27 godina od zločina nad šestoro mještana Kiseljaka koji su počinili muslimani iz obližnjih naselja Vitinica i Kovačići.
Obilježeno 27 godina od stradanja Srba u Kiseljaku kod Zvornika - Foto: RTRS
Obilježeno 27 godina od stradanja Srba u Kiseljaku kod ZvornikaFoto: RTRS

U zločinačkom pohodu muslimanskih snaga, 26. maja 1992. godine, ubijeni su Miladin Petrović, Branko Đokić, Milan Јović, Rajo Stević, Cvijan Petrović i Drago Trifković, a ranjena su još trojica Srba. Nakon što su pobili šestoricu Srba, zapalili su srpsko selo Srpska Vitinica u koje se do danas niko od Srba nije vratio i pet kuća u Kiseljaku koje su se nalazile u blizini mjesta zločina.

I pored brojnih materijalnih dokaza koji su predati Sudu i Tužilaštvu BiH, za gnusan zločin nad srpskim narodom Kiseljaka još niko nije odgovorao i bol porodica čini još većom.

Obilježeno 27 godina od stradanja Srba u Kiseljaku kod Zvornika (Foto: RTRS)

Potvrđuje to i Staka Petrović, predsjednica zvorničke Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, kojoj su tog 26. maja komšije muslimani zaklali supruga Miladina Petrovića.

- Veoma dobro se zna ko je zločin počinio, kao što se zna i ko je isti naredio. To je veliko nedjelo učinjeno prema srpskom narodu za koje još uvijek niko nije odgovarao i nažalost odgovorni još uvijek nisu izvedeni pred lice pravde. Ukoliko zajedničke institucije žele suživot na ovim prostorima, neophodno je da počinioci zločina nad Srbima počnu odgovarati - poručila je Petrovićeva.