latinica  ћирилица
20/06/2019 |  11:38 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

U Bijeljini promovisana "Srpska istorija" Čedomira Antića

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini sinoć je promovisana knjiga istoričara Čedomira Antića "Srpska istorija". Ona kroz više od 70 poglavlja govori o istoriji naroda i teritorije na kojoj se nalazi sadašnja Srbija.

Čedomir Antić naveo je da je knjiga o srpskoj istoriji potrebna ovdašnjoj javnosti, naročito u novije vrijeme, kada nastaju nove nacije i identiteti. Navodi da je neophodno sagledati aktuelno stanje u kojem se nalazi srpski narod, te da neke njegove kolege smatraju da je potrebno malo sačekati za velike sinteze.

- Čekamo sedmi tom "Istorije srpskog naroda", koji nije napisan od osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, rekao je Antić i podsjetio da je ova knjiga prije godinu dana prevedena i na engleski jezik, a objavila ju je "Laguna".

On je naveo da nije bilo potrebe za vremenskom distancom u pisanju knjiga, kao što je bio slučaj i sa "Istorijom Republike Srpske".

- Naši veliki istoričari pisali su istoriju Srba do devedesetih godina, ali većina istorija, posebno onih koje nastaju u zemljama EU i SAD, ne poznaju tu vremensku distancu, te naši ljudi u dijaspori nemaju priliku da iznose naučne argumente kada raspravljaju o modernim događajima - rekao je Antić.

Tako nešto bi bilo potrebno uraditi i za Srbiju, sa posebnim naglaskom na istoriju Kosova i Metohije.

- Kada budem pisao širu verziju istorije Srbije, veliki segment će biti posvećen istoriji Kosova, pa čak i istoriji entiteta koji sebe naziva republika Kosovo. Јer to je potreba, oni postoje, oni žive pored nas, mi ih ne priznajemo i nemamo razloga to da učinimo, ali treba da ih poznajemo ako ih ne priznajemo - dodao je Antić.

Organizatori promocije knjige Srpska istorija su Gradski odbor Udruženja "Kraljevina Srbije" iz Bijeljine i Narodna biblioteka "Filip Višnjić".