latinica  ћирилица
05/07/2019 |  08:33 ⇒ 09:35 | Autor: SRNA

Engel ohrabrio Albance za novi udar na Srbe

Predsjednik Komiteta za spoljne poslove američkog Kongresa Eliot Engel svojim je izjavama tokom posjete Beogradu i Prištini ohrabrio Albance na samoproglašenom Kosovu i Metohiji za novi udar na Srbe, piše beogradska Politika.
Eliot Engel - Foto: Screenshot/YouTube
Eliot EngelFoto: Screenshot/YouTube

List podsjeća da je Engel u razgovoru sa Radio Slobodna Evropa pozvao obje strane da odmah otpočnu pregovore i dodao da je "važno da Vlada Srbije prepozna i razumije da postoji nezavisna država Kosovo i da će ta država ostati nezavisna".

Samo petnaestak dana ranije, kako podsjeća list, i drugi američki zvaničnik, pomoćnik državnog sekretara Metju Palmer, takođe je pozvao Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto, ali sa potpuno druge pozicije.

- Već dugo i Brisel "ohrabruje" Prištinu da ukine takse, za razliku od predsjedavajućeg Odbora za spoljne poslove u američkom Kongresu Engela, koji je čini se, svojim izjavama uspio da ohrabri Albance da posegnu za još tvrđim mjerama protiv Srba - piše beogradski list.

Engel je izjavio da takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije nisu krive za prekid dijaloga i da nije fer okriviti ih za to.

Priština je juče donijela odluku da zbog "prijetnji", kao i "stalne propagande i lažnih vijesti" ubuduće ne dozvoli nijednom zvaničniku iz Beograda da posjeti samoproglašeno Kosovo.