latinica  ћирилица
02/08/2019 |  14:05 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Gradska uprava Banjaluka demantuje navode Stanića

Gradska uprava Banjaluka energično demantuje niz neistinitih konstrukcija Slobodana Stanića (SDS), koje je iznio na današnjoj konferenciji za štampu, povodom ekološke situacije u krugu Poslovne zone Incel.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

U današnjoj izjavi na konferenciji za štampu, navode iz Gradske uprave, Stanić iznio je niz neistinitih informacija, počevši od tvrdnje da su "vatrogasci išli da gase zapaljenu drvenu sječku, a zapravo su gasili piralen".

Citiraju Stanića: "Vatrogasci su išli da gase sječku, a kasnije su utvrdili da ima piralen".

Ove tvrdnje su kažu, potpuna neistina, te bi, istine radi, Stanić trebao da dokaže kad i ko je utvrdio prisustvo piralena na lokaciji skladišta drvne sječke.

Gradska uprava ne raspolaže takvim saznanjima, niti bilo koja druga relevantna institucija, koja je uključena u sanaciju Incela.

Da se bolje informisao, navode u saopštenju, Stanić je lako mogao pronaći medijske, ali i zvanične izvještaje Vatrogasne brigade o tome da je požar na skladištu drvne sječke, koje se takođe nalazi u krugu Poslovne zone Incel, izbio 7. marta ove godine.

- Ovaj požar se dogodio cijela dva dana prije nego što je, u potpuno odvojenom incidentu, došlo do izbijanja požara na potpuno drugoj lokaciji – na mjestu nekadašnje Energane - navodi se u saopštenju. 

Osim eventualne političke zloupotrebe, ostaje nejasno kako je Stanić uopšte uspio da pomiješa dva potpuno odvojena incidenta – požar na skladištu drvne sječke od 7. marta i požar u nekadašnjoj Incelovoj energani, koji je izbio 9. marta.

- Takođe, energično demantujemo tvrdnje Stanića o tome da vatrogasci, navodno, nisu nosili propisanu zaštitnu opremu prilikom gašenja oba požara. U slučaju požara na skladištu sječke, pripadnici vatrogasne brigade su koristili propisanu zaštitnu opremu za požare na otvorenom prostoru - navode iz Gradske uprave.

Dakle i u ovom slučaju, ističu, radi se o potpunoj neistini.

- Prilikom druge intervencije, one od 9. marta, kad je izbio požar u nekadašnjoj energani, vatrogasci su koristili zaštitnu opremu za gašenje požara u zatvorenom prostoru. Razmijevanja radi, prilikom intervencije, korišteni su tzv. izolacioni aparati za gašenje požara u zatvorenom prostoru, a te tvrdnje se lako mogu provjeriti uvidom u TV snimke - objašnjava se u saopštenju.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, navode oni, gašenje požara u zatvorenim prostorijama je u potpunosti bezbjedno, pošto vatrogasci udišu čisti vazduh iz specijalnih boca koje su korištene prilikom obuzdavanja vatrene stihije.

Što se tiče zdravstvenog stanja pripadnika Vatrogasne brigade, ističu da, niti jedan pripadanik Vatrogasne brigade nije imao evedentiranih zdravstvenih problema kao posljedicu gašenja dva navedena požara.

Pritom, napominju da se svi pripadnici Vatrogasne brigade, zbog prirode posla, svake godine upućuju na sistematske zdravstvene preglede. Takva praksa je nastavljena i ove godine.