latinica  ћирилица
27/08/2019 |  18:10 ⇒ 18:15 | Autor: SRNA

Potpisan sporazum o saradnji Srpske sa ruskom državnom korporacijom

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević danas je, u ime Vlade Republike Srpske, u Moskvi potpisao sporazum o saradnji u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija sa ruskom državnom korporacijom Rosteks.
Banjaluka-Petričević,korporacija "Rosteks" potpisan sporazum o saradnji - Foto: SRNA
Banjaluka-Petričević,korporacija "Rosteks" potpisan sporazum o saradnjiFoto: SRNA

Petričević je istakao da je cilj uspostavljanje snažnih veza i saradnje, privlačenje novih investicaja i implementacija zajedničkih projekata.

On je naveo da je ruska kompanije Rosteks osnovana 2007. godine, te da se bavi proizvodnjom i izvozom visokotehnoloških industrijskih proizvoda za civilne i vojne namjene.

- Fokus nam je sada na saradnji iz oblasti namjenske industrije, ali su osim toga ruske kompanije zainteresovane i za saradnju na civilnom programu - rekao je Srni Petričević.

On je dodao da je delegaciju Rosteksa pozvao na uzratnu posjetu Republici Srpskoj na jesen, kako bi razgovarali o novim aktivnostima koje se zajednički mogu ostvariti kada je riječ o civilnom sketoru.

Kompanije Rosteks sastoji se iz više od 700 vojnih organizacija koje su trenutno dio 11 holding kompanija koje rade u vojno-industrijskom kompleksu i tri holding kompanije, koje su dio civilne industrije.

Portfolio Rosteksa uključuje dobro poznate brendove kao što su AVTOVAZ, KAMAZ, Koncern Kalašnjikov, Ruski helekopteri, VSMPO AVISMA, UralVagonZavod.

Petričević je rekao i da je u okviru radne posjete Moskvi sa predstavnicima kompanija iz Republike Srpske prisustvovao otvaranju Međunarodnog vazduhoplovnoh samita "MAKS 2019".

- Kontakti koje smo uspostavili sa ruskim kompanijama će omogućiti razmjenu iskustava, razmjenu osoblja, zajednički dizajn, proizvodnju i implementaciju visokotehnoloških dobara i usluga - rekao je Petričević.

Međunarodni vazduhoplovni samit "MAKS 2019" održava se od 27. do 29. avgusta u Moskvi.