latinica  ћирилица
21/09/2019 |  22:04 ⇒ 22/09/2019 | 16:17 | Autor: SRNA

Dušanu Kovačeviću "Književni vijenac Kozare"

Književniku Dušanu Kovačeviću večeras je u Prijedoru uručena nagrada "Književni vijenac Kozare" u okviru Književnih susreta na Kozari.

Riječ je o jednom o najvećih pisaca srpske književnosti koji je u proteklih 50 godina stvorio niz veoma važnih komedija. naveo je u odluci žirija njegov član Goran Maksimović.

- Od "Maratonaca" do "Larija Tomsona-tragedija jedne mladosti", "Balkanskog špijuna" ili "Profesionalca" imamo pisca koji služeći se grotesknom komikom ili crnohumornim smijehom ponire u najdublje slojeve integriteta srpskog naroda i razobličava njegove vrline i mane - izjavio je Maksimović.

Kovačević je novinarima rekao da mu je ova nagrada izuzetno draga, prije svega jer potiče iz ovog kraja koji je iznjendrio velike pisce poput Branka Ćopića i Petra Kočića, po kojima se pamti srpski jezik.

- Ova nagrada objedinjuje sve te ljude koji su ovde živeli, pisali i ostavili trag u srpskoj književnosti - rekao je Kovačević.

On je istakao da je sretao Skendera Kulenovića u Beogradu, sa kojim nije mogao biti prijatelj jer je tada bio dosta mlad, ali mu je drago što je bio na Kozari i položio vijenac na njegov grob.

- Nagrada objedinjuje tu mitsku planinu Kozaru koja je u našem sećanju zapamćena i kao ponos i kao stradanje - rekao je Kovačević.

Na večerašnjem druženju nazvanom Veče laureata izvedena je scena iz predstave "Sabirni centar" rađene u koprodukciji prijedorskog i Narodnog pozorišta Republike Srpske, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Marka Misirače.

Razgovor sa laureatom vodio je akademik Matija Bećković, počasni građanin grada Prijedora i kum Matične biblioteke "Ćirilo i Metodije" iz Prijedora, čime su i formalno završeni 47. Književni susreti na Kozari.