latinica  ћирилица
24/09/2019 |  16:04 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Predstavljena Žandarmerija, nova snaga MUP-a Srpske (FOTO)

Svečanim postrojavanjem u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banjaluke, danas je zvanično predstavljena jedinica žandarmerije, nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Žandarmerija predstavlja odraz i opredjeljenje Republike Srpske da ojača svoje odbrambene sposobnosti.

Foto: RTRS

Ovim, Srpska šalje poruku da želi stabilnost i mir, ali da je spremna da odgovori na sve izazove, poručeno je na svečanom postrojavanju nove jedinice MUP-a Republike Srpske.

- Ova jedinica nije napravljena da ratuje protiv bilo koga, ona treba da štiti bezbjednost Republike Srpske, bezbjednost svih naših građana i njihove imovine bez oobzira na njihovui nacionalnu ili vjersku pripanost. Svi oni koji žive u Republici Srpskoj biće zaštićeni od strane MUP-a, našeg SAЈ-a i od stane Žandarmerije - poručio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Foto: RTRS

Žandarmerija predstavlja korak naprijed u jačanju MUP-a, ali i značajan doprinos bezbjednosti i stabilnosti Republike Srpske, istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Mi jesmo opredjeljeni i kao institucije i kao vlast naravno, da stalno ulažemo u našu bezbjednost i da jačamo naše kapacitete. To posamtramo na taj način, bez obzira na činjenicu što kakvu god inicijativu da pokrenete u Srpskoj uvijek nailazite na osude, kritike, galamu i histeriju koja dolazi iz Sarajeva. Mi na to ne treba da obraćamo pažnju - napominje Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Prvobitna ideja bila je da se formira rezervni sastav policije, ali se od toga odustalo jer je utvrđeno da bi za to bio potreban duži period. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, međutim kaže, da se od te ideje nije odustalo.

- Kao i sve ovdje što se dešava u BiH što čini Republika Srpska, odmah naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela Međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu oko svega toga. To nije ni izvan Ustava ni izvan Dejtona, to je samo limitirano našom potrebom i osjećajem bezbjednosti i našim materijalnim sredstvima - kaže Dodik.

Foto: RTRS

Formiranjem Žandarmerije prestaju da postoje Јedinice za podršku. Ova Јedinica popunjena je pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, a slijedi i dodatna selekcija i opremanje.

Foto: RTRS

- Vlada Republike Srpske u narednom periodu će materijalno i tehnički i kadrovski popuniti ovu jedinicu po svim našim standardima, znači imaće sve ono što imaju takve jedinice i u okruženju - poručio je Radovan Višković, premijer Srpske.

Prema riječima ministra Lukača, Žandarmerija će djelovati u svim situacijama kada je potrebno zadržati bezbjednost Republike Srpske i njenih građana.