latinica  ћирилица
24/09/2019 |  16:12 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

U Briselu predstavljena kandidatura Banjaluke za EPK 2024. godine

U evropskoj prestonici, u Briselu, Banjaluka se bori za titulu prestonice, i to u kulturi za 2024. godinu.

Gotovo tri godine priprema i rada na kandidaturi, danas je i zvanično predstavljeno i branjeno pred stručnjacima Evropske komisije iz oblasti kulture.

Nešto više od sat vremena, tim iz Banjaluke odgovarao je na više od 40 pitanja kroz sedam poglavlja.

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić zadovoljan je predstavljanjem.

Eventualna pobjeda dobro bi došla Banjaluci.

- Dvije i po godine smo radili na pripremi kandidature i riječ je o zaista obimnom poslu na pripremi niza projekata koji bi, zapravo, trebalo da budu osnova te aplikacije. Јutros smo imali veoma dugu i napornu prezentaciju sa pitanjima koja su se odnosila na različite sfere života kod nas. Očekujemo najbolje, mi smo sa svoje strane učinili sve i sa optimizmom čekamo odluku. Naglašavam da je ovo nevjerovatna razvojna šansa za naš grad, jer grad sa ovom titulom dobija potpuno nov identitet i novu dimenziju, pogotovo u međunarodnim okvirima. Kultura za sobom vuče veliki broj dolazaka ljudi u naš grad, međunarodnu reputaciju i to bi bio potpuno novi momenat u razvoju našeg grada - rekao je Radojičić.

Marko Bilbija, šef Tima za kandidaturu Banjaluke, kao ni cijeli tim, nakon prezentacije nije krio zadovoljstvo odrađenim poslom.

Smatra da su uspjeli pred komisijom prenijeti ogromnu energiju koju su uložili u prezentaciju.

I predstavnici Bihaća i Јajca nadaju se da će Banjaluka sutra biti proglašena pobjednikom, što bi bila dobra stvar i za Banjaluku, ali i gradove partnere koji su učestvovali u kreiranju ovog projekta.

- Mi smo u istom projektu, jer je ovo zajednička priča naša tri grada. Želimo da svim građanima BiH ponudimo nešto novo i optimističnije, a kompletan projekat smo pripremali sa puno želje i dobre energije – rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

- Naša očekivanja su ispunjena, jer smo mi u Јajcu dosta toga dobili samim radom na kandidaturi i povezivanju sa Banjalukom i Bihaćem. Ta saradnja će se sigurno nastaviti bez obzira na ishod izbora u Briselu. Ukoliko Banjaluka dobije kandidaturu, onda će to biti dodatni stimulans da radimo još bolje i jače - istakao je Edin Hozan, načelnik Opštine Јajce.

Pored Banjaluke za titulu Evropske prestonice kulture 2024.godine bore se i Mostar i norveški Bodo.

Pobjednik će se dobiti zbirom glasova - ocjenjuje se na osnovu aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u ocjenu ulazi i posjeta Panela, čiji predstavnici su u Banjaluci bili 11. septembra.