latinica  ћирилица
24/09/2019 |  18:24 ⇒ 25/09/2019 | 10:11 | Autor: RTRS

Ko će sjesti u fotelju direktora Sipe?

Aktuelni direktor Sipe Perica Stanić, kojem mandat ističe 5. novembra, prema svemu sudeći, i naredne četiri godine mogao bi da ostane na toj funkciji.

Dok Nezavisni odbor sprovodi ubrzanu konkursnu proceduru - za javnost – "zakonito i transparentno", "iza kulisa" utire se put za još jedan četvoro-godišnji mandat aktuelnog direktora.

Uz svesrdnu pomoć ministra bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragana Mektića, koji ni prilikom prvog Stanićevog izbora, nije skrivao "prijateljske odnose".

I poslije direktora Sipe Perice Stanića – opet Perica Stanić! Tako bi, ozbiljne indicije postoje, mogla da se okonča uigrana tromjesečna konkursna procedura, u "režiji" Nezavisnog odbora. Pristigle koverte kandidata juče su otvorene – četiri od pet prijava, ozvaničene kao validne.

Osim Stanića u trci za direktorsku fotelju Sipe, ostali su i direktor policije Srpske Darko Ćulum, bivši direktor Sipe Goran Zubac i bivši načelnik Policijske uprave Trebinje i nekadašnji pomoćnik direktora Granične policije.

- Nakon što nam odgovore sa podacima o osuđivanosti i neosuđivanosti kandidata tada će kandidati pozvani biti na intervju - kaže Enes Obralija, zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora PS BiH.

No i prije nego su koverte zvanično "otvorene" pošiljaoci su "nezvanično" bili "poznati". A Obralija "vidovito" potencirao samo uslov osuđivanosti, čak i tzv. brisanja presude što je, da ne bude zabune, zakonom dozvoljeno. Јednogodišnja uslovna kazna, Zupcu je, u skladu sa zakonom brisana, baš kao i slična Laketi, iz davnih vremena, pa se oba kandidata u skladu sa Krivičnim zakonikom Srpske, smatraju neosuđivanim. No kakva korist od zakona, kada Obralija obećava mentorima da će uraditi "sve kako se Laketa i Zubac ne bi našli na listi uspješnih kandidata". Јavno, međutim, svoje obećanje drugačije "pakuje".

- Јa ne vjerujem da će se sva četiri kandidata naći na listi uspješnih, moguće jedan, dva, jer pa poznajući rad Nezavisnog odbora i pitanja koja se tamo postavljaju, nisam siguran - smatra Obralija.

I kakva god pitanja da postave članovi Nezavisnog odbora, najmanje tri od preostalih sedam članova "poslušnici" su Obralijini, koji duže od godinu Odborom i predsjedava – još od kada je predsjedavajuća Tatjana Klječanin Martić podnijela ostavku. No prethodno je Obralija, uz pomoć Mektića, još dok je ovaj direktorovao Službom za poslove sa strancima, suprugu Rasemu "smjestio" na poziciju višeg stručnog saradnika – inspektora. Јe li stiglo vrijeme za "prijateljsku" uslugu jer Mektić se i nakon prethodnog imenovanja javno hvalisao, čak i pred novinarima, da mu je Stanić "dobar prijatelj".

Po Mektićevom "principu" zbrajanja i izbora, Stanić je i tokom procedure za prvi mandat, bio tek trećerangirani na listi uspješnih. No zahvaljujući "prijateljstvu" s ministrom, ipak je postao direktor!? Ovaj put, prema našim informacijama, namjera je ipak – da se na listi uspješnih nađe samo jedno - ime Perice Stanića, ukoliko bi ipak novi Savjet ministara završavao proceduru izbora direktora. No kakvu su sudbinu, u Sarajevskoj kuhinji, namijenili četvrtom kandidatu – Darku Ćulumu, za sada je neizvjesno.

- Јa mogu samo reći da sam se prijavio na taj konkurs za direktora Sipe jer vjerujem da će Nezavisni odbor to odraditi realno, korektno i onako objektivno kako se od njih i očekuje - tvrdi Ćulum.

Izvjesno je međutim da je Mektić “prijateljski” u međuvremenu, birao i direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH. Sud je njegov izbor u prvostepenom postupku nedavno poništio. No dok, u tromom pravosuđu, presuda postane pravosnažna i aktuelni direktor Forenzike okončaće svoj mandat! Da li je to matrica i za imenovanje direktora Sipe u najavi!?