latinica  ћирилица
30/09/2019 |  14:03 ⇒ 16:22 | Autor: dnevni avaz

Granična policija BiH u jednom danu spriječila ulazak stotine migranata

Granična policija BiH, i pored manjka službenika, uspjela je samo u jednom danu spriječiti ulazak na stotine migranata na istočnom dijelu bh. granice, piše Avaz.
Granična policija - Foto: dnevni avaz
Granična policijaFoto: dnevni avaz

Ti podaci pokazuju da je priliv migranata i udar na granicu svakim danom sve veći i da bh. graničari vanljudskim naporima sprečavaju ulazak ilegalnih migranata.

Demantuju ministra

Tako zvanični podaci demantiraju tvrdnje ministra bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića, koji je prije tri dana, kada se govorilo o migracijama, ocijenio da je broj migranata u opadanju.

Da nije tako, dokaz su operativni podaci Granične policije BiH. Samo 28. septembra granični policajci su u regiji Zvornika u dva navrata tokom noći od pokušaja ilegalnog prelaska granice odvratila 21 NN lice NN državljanstva.

U istom danu u jutarnjim satima spriječen je ulazak šest državljana Avganistana. Na području Trebinja graničari su otkrili 30 ilegalnim migranata iz Iraka, Sirije i Irana.

Dakle, dnevno se s granice odvrate stotine onih koji se kroz BiH pokušavaju domoći Evropske unije. Osim državljana iz Sirije, Iraka, Irana, riječ je i o državljanima Tunisa, Alžira, Maroka.

Čelnici pojedinih policijskih agencija traže pomoć od Savjeta ministara u tehničkom mandatu za mnogo jači angažman na istočnom dijelu granice, kuda u BiH ulazi najveći broj ilegalnih migranata.

Plan mjera

Savjet ministara u tehničkom mandatu već u četvrtak će raspravljati o ovom gorućem problemu.

Nadležne bezbjednosne institucije predstaviće informacije o povećanom prilivu migranata, ali i sveobuhvatni plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom.

Skandal s Iračanima koji su vraćeni s Aerodroma Sarajevo dokaz je da se pojedine bh. diplomate bogate na migrantskoj muci, a preko leđa BiH.