latinica  ћирилица
16/10/2019 |  12:47 | Autor: SRNA

Predstava "Istina" otvara festival Zaplet

Premijerom predstave "Istina" u subotu, 19. septembra, u Gradskom pozorištu "Јazavac" biće otvoren Međunarodni festival glumca "Zaplet".
Gradsko pozorište Јazavac (Foto:GP Јazavac) -
Gradsko pozorište Јazavac (Foto:GP Јazavac)

Organizator Gradskog pozorišta "Јazavac" Ljubiša Savanović rekao je da se ova predstava, koja je rađena po tekstu Floriana Zelera, a u režiji Željka Stjepanovića, bavi temama istine i laži u svakodnevnim odnosima i posljedicama koje proizilaze iz njih.

- Riječ je veoma `ozbiljnoj` komediji koja će, nadam se, doprijeti do publike i igrati na kartu više - rekao je Savanović.

On je naveo da će u takmičarskom dijelu Festivala biti prikazane predstave "Pad" Centra za kulturu Svilajnac, "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, te "Eling" zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh i "Ovaj će biti drugačiji" beogradskog Ateljea 212.

On je naveo da će iste večeri u okviru Festivala biti otvorena i izložba slika Dalibora Popovića Mikše, koja će trajati do kraja novembra.

- Osim izložbe, u pratećem programu svake godine organizujemo i posebno zanimljivu aktivnost za publiku, a to je razgovor sa glumcima, u okviru čega ćemo ugostiti glumce Branislava Trifunovića, Filipa Šovagovića, Nikolu Rakočevića i Ninu Јanković - rekao je Savanović.

On je naveo da Festival ove godine ima podnaslov "U glavu" koji je izvučen iz tema koje obrađuju ovogodišnje predstave - socijalna nepravda i odsustvo empatije, razaranje porodice, neprihvatanje drugih i drugačijih, te odnos prema budućim naraštajima, naročito prema ženama.

- Značaj Festivala je višestruk i bitno nam je da se publici ponude kvalitetni sadržaji, ali i da promovišemo domaće stvaraoce, a ne samo i isključivo komercijalni programi - rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, Gradsko pozorište "Јazavac" jedino je pozorište u Republici Srpskoj koje se većim dijelom samofinansira i nema redovne donacije, ali i pored toga ima redovan repertoar na tri scene.

- Imamo i Školu glume i govora, koja ove godine ima više od 150 polaznika, te mješoviti hor, a uspijevamo i da održimo Festival. Ove godine Festival je prvi put podržao i kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, ali i naši redovni sponzori kompanije `Tropik`, `Prointer` i drugi koji prepoznaju značaj i kvalitet našeg rada - rekao je Savanović.

On je naveo da se u novoj pozorišnoj sezoni, osim predstave "Istina", očekuje i premijera predstave za djecu, koju će režirati Belinda Božiković, a koja će biti izvođena povodom novogodišnjih praznika.

- U narednoj godini u planu je još jedna predstava na Večernjoj sceni, te jedna na dječijoj `Јuhu` sceni, kao i premijera u okviru sedmice Studija škole glume `Јazavac` - rekao je Savanović.