latinica  ћирилица
16/10/2019 |  20:26 ⇒ 20:34 | Autor: Agencije

Bukerovu nagradu dijele Atvud i Evaristo

Poslije 27 godina prestižno književno priznanje dijele dvije dobitnice. Nagradom su ovjenčane najstarija dobitnica ikada i prva žena crne puti.

Prestižna Bukerova nagrada za 2019. godinu, iako pravila to nisu dozvoljavala, pripala je Margaret Atvud i Bernardin Evaristo. Tako su priznanjem ovjenčane najstarija dobitnica u istoriji nagrade i prva žena crne puti, koje će podijeliti i novčani dio od 50.000 funti.

Atvudova (79) je nagrađena za novi roman "Testamenti", čija radnja se u formi je svjedočanstava nekoliko ženskih likova, odvija 15 godina od završetka "Sluškinjine priče". Sa tim romanom 1986. godine, ova kanadska autorka našla se u užem izboru za Bukera, a osvojila ga je i 2000. godine sa romanom "Slijepi ubica".

Djelo "Testamenti", objavljeno prije mjesec dana, na srpski jezik prevodi Aleksandra Čabraja, a u izdanju Lagune će se pojaviti do kraja godine.

Evaristo (60) je u nagrađenom romanu "Djevojka, žena, ostali" daje uvid u živote 12 isprepletenih likova, uglavnom crnih Britanki. U užem izboru nominovanih za Buker ove godine našlo se šest autora, i to Salman Ruždi, Čigozi Obioma, Lusi Elman, Elif Šafak.

Žiri je tvrdio da nikako "ne može razdvojiti" Atvudovu i Evaristovu, te je poslije pet sati rasprave predsjednik žirja Peter Florens izjavio da je "njihova odluka bila da se pravila uobliče". Posljednji put je ovo priznanje podijeljeno 1992, a organizatori su ovogodišnjem žiriju naglaslili da ne smiju izabrati dva pobjednika.