latinica  ћирилица
30/10/2019 |  09:49 | Autor: SRNA

Šojgu: Sprovođenje memoranduma nije lako

Sprovođenje memoranduma Rusije i Turske o stabilizovanju situacije na sjeveru Sirije usljed turske ofanzive nije lako, ali je jedini način da se očuva sirijski suverenitet i da se postigne mir, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Sergej Šojgu (Foto: Ministarstvo odbrane RF) -
Sergej Šojgu (Foto: Ministarstvo odbrane RF)

On je tokom sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Bakuu naglasio spremnost Rusije da podijeli svoje iskustvo u borbi protiv globalnog terorizma i u pružanju humanitarne pomoći ugroženim područjima, uključujući uklanjanje mina i medicinsku pomoć.

- Memorandum, koji su potpisali predsjednici Turske /Redžep Tajip Erdogan/ i Rusije /Vladimir Putin/, ne sprovodi se bez poteškoća, ali mi smatramo da je to vjerovatno jedini način da se osigura mir i održi suverenitet Sirije - rekao je Šojgu.

Putin i Erdogan su se tokom razgovora u Sočiju saglasili da ruska vojna policija i sirijske snage obezbijede povlačenje Kurda iz područja blizu granice Sirije i Turske u roku od 150 časova, podsjetio je "Sputnjik".

Ruske i turske snage patroliraće pograničnim područjem kako bi spriječile bilo kakve moguće sukobe.

Sporazumom je stabilizovana nelagodna situacija u regionu, nakon što je turska ranije ovog mjeseca započela ofanzivu u Siriji.

Operacija je bila usmjerena protiv militanata "Islamske države", kao i kurdskih boraca, koje Ankara smatra povezanim sa Radničkom partijom Kurdistana /PKK/.