latinica  ћирилица
06/11/2019 |  12:08 | Autor: TANЈUG

U javnosti arhivski materijali naučnih misli Milankovića

Izložba o jednom od najvećih srpskih naučnika, Milutinu Milankoviću, otvorena je u Narodnoj banci Srbije u Beogradu.
Milutin Milanković - Foto: ilustracija
Milutin MilankovićFoto: ilustracija

U okviru obilježavanja Milankovićevih jubileja, 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska na Univerzitet u Beogradu, izložbu organizuju Udruženje Milutin Milanković i NBS pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Postavka sadrži, između ostalog, arhivski materijal iz oblasti kojima se poznati naučnik bavio, kao i lične stvari, fotografije, prepiske sa poznatim svejtskim naučnicima...

Izložba počinje prikazom ledenih doba na našim prostorima, a potom hronološki prikazuje period od dolaska Milutinovih predaka u jednoj od srpskih seoba, školovanje u Dalju, Osijeku i Beču, građevinsku aktivnost u Beču, saopšteno je iz NBS.

Predstavljen je Milankovićev rad na Univerzitetu i Akademiji u Beogradu, njegov boravak u internaciji u Budimpešti, učešće na pravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine i bogata građevinska aktivnost u Srbiji i Јugoslaviji.

Na izložbi je i arhivski materijal iz oblasti u kojima su odslikane Milankovićeve naučne misli, od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti, a posebnu vrijednost imaju materijali prikupljeni u Umjetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.

Iako je, poslije završenih studija i promovisanja u doktora tehničkih nauka, stekao ugled afirmisanog građevinskog stručnjaka i pronalazača, Milanković 1909. godine, poput brojnih srpskih intelektualaca iz rasejanja, nošen dubokim patriotizmom, napušta udoban život, uspješan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču i dolazi u Beograd za profesora Filozofskog fakulteta.

Vrhunac svog stvaralačkog rada doživio je radeći i živeći 50 godina u Beogradu.