latinica  ћирилица
29/12/2019 |  21:28 ⇒ 21:56 | Autor: SRNA

Skup podrške Srbima koji brane svetinje u Crnoj Gori (FOTO)

Veliki broj građana okupio se večeras na trebinjskom Trgu slobode na mirnom skupu podrške Srbima koji brane svetinje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nakon usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.
Trebinje - Foto: SRNA
TrebinjeFoto: SRNA

Okupljenim građanima obratio se Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije, koje je pročitao saopštenje Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vladika Dimitrije je rekao da su blagoslov i molitve upućene ka tome da se svi usrdno mole za mir, da u ljudskim srcima pobijedi dobro, poštenje i pravda, jer je to jedini put.

On je rekao da su episkopi saglasni da je donošenje ovakvog zakona uz mnoga kršenja procedura i neusaglašenosti sa međunarodnim standardima, te bez odgovarajućeg dijaloga, uperena protiv pravoslavne crkve, konkretno Srpske patrijaršije.

Trebinje (Foto: SRNA)

Vladika Dimitrije je podsjetio da su ostale tradicionalne crkve i vjerske zajednice sporna pitanja već ugovorno riješila sa crnogorskom državom, što nije omogućeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

On je istakao da je Episkopski savjet pozvao nosioce crnogorske vlasti da u najkraćem roku otvore istinski dijalog da bi se popravilo što se popraviti može prije nego što primjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti izazove diobe sa nesagledivim posljedicima.

Vladika Dimitrije je pravoslavnom narodu u Crnoj Gori poručio da ne klone duhom i da se uzda u Boga i njegovu silu.

On je poručio da će crkva sama sebe sačuvati ako ostane dosljedna Јevanđelju i Hristu Bogu.

- Iz ljubavi smo krenuli za Hristom i ljubavlju ćemo pobijediti svaku nepravdu i svako zlo - rekao je vladika Dimitrije.

Prije okupljanja na Trgu slobode, u Sabornom hramu Preoobraženja Gospodnjeg u Trebinju služen je moleban.

Okupljeni građani nosili su srpske zastave i fotografije Njegovog visokog preosveštenstva mitropolita crnogorosko-primorskog Amfilohija.