latinica  ћирилица
01/01/2020 |  12:57 | Autor: SRNA

Optužnica protiv Savčića - jedna u nizu nepravdi u ime takozvane "pravde"

Predsjedništvo Boračke ogranizacije Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske izrazilo je zabrinutost povodom vijesti da je podignuta optužnica protiv generala Milomira Savčića za događaje koji su okarakterisani kao ratni zločin, ocijenivši da je to jedna u nizu nepravdi u ime takozvane "pravde".
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

- Ovim činom nije optužen samo general Savčić, nego svi pripadnici jedinice kojom je komandovao u teškim bitkama, ali i svi članovi BORS-a, a dosadašnja iskustva i praksa potvrđuju naše mišljenje - ističe se u saopštenju Predsjedništva ove organizacije, koja je članica BORS-a na čijem čelu je general Savčić.

U saopštenju se naglašava da projektovane krivice pojedinaca, po pravilu, poprimaju karakter kolektivne krivice koja će trajati dok se ne stvore uslovi za potpuno prepravljanje činjenica, karaktera proteklog rata i istorije.

"Na sceni je ponovo namjera da krivica srpske strane postane trajna, bez suštinskog prava na odbranu i stvarnu istinu. Istinskim ratnicima i herojima suđene su samo velike bitke. Nekad su to protiv stvarnog neprijatelja, ali nerijetko i bitke protiv nepravde. Ne zna se koje su teže, ali pravi heroji u svaku bitku ulaze hrabro i čista srca, a izlaze ponosno i čista obraza. Predodređeni su da pobjeđuju", poručuju iz Boračke organizacije Specijalne brigade MUP-a Srpske.

U saopštenju se naglašava da je general Savčić časno i pošteno komandovao svojim 65. Zaštitnim pukom, branio svoj narod i stvarao državu.

- Nevjerovatno je da nekome nakon 25 godina padne na pamet da tu časnu borbu nazove zločinom. Kome i zašto je to baš sad zatrebalo? Da li onome ko ga je formalno optužio kako bi opravdao svoje postojanje ili je to nalog od nekoga ko kreira napade na Republiku Srpsku? Da li je general Savčić meta zbog događaja za koje je optužen ili zato što je na čelu BORS-a, organizacije koja okuplja najvažniju populaciju u RS - upitali su iz ove organizacije.

Oni su apelovali na institucije Republike Srpske da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima posvete dužnu pažnju, kako ovom slučaju, tako i već aktuelnim procesima koji se vode, a sve pripadnike BORS-a pozvali da budu jedinstveni jer je ovo, kako su istakli, pitanje naše zajedničke budućnosti.

- Poštovani generale Savčiću, komandante i saborče, budi siguran da smo svi uz tebe i da vjerujemo u još jednu tvoju pobjedu - navodi se u saopštenju Predsjedništva Boračke ogranizacije Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske .

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv generala Savčića, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, zbog, kako je navedeno, "pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici".