latinica  ћирилица
03/03/2020 |  19:30 ⇒ 04/03/2020 | 08:37 | Autor: RTRS

Zemlje zapadnog Balkana da zajedno zaštite spoljne granice od migranata

Dok Grčka za sada odolijeva talasu od 130.000 migranata, zemlje zapadnog Balkana moraće da zajednički zaštite spoljne granice, poručila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Sa sastanka, koji je održala sa najvišim zvaničnicima, najavljeno je da će Vlada plan mjera utvrditi u petak.

Na sastanku najviših zvaničnika Srpske zaključeno je da će MUP i Vlada preduzeti sve neophodne mjere kojima se garantuje bezbjednost građana i imovina Srpske. Plan će Vlada donijeti u petak. Neophodan će biti i zajednički odgovor zemalja zapadnog Balkana.

- Voljela bih da u regionu imamo iskoordinisan odnos. To Evropa i radi kada štiti svoje spoljne granice i trebalo bi da i mi štitimo svoje granice, bez obzira šta mislili jedni o drugim, bez obzira što smo opterećeni određenim političkim nesuglasicama. Nisam sigurna da će se to desiti. Odgovornost je na MUP-u, Civilnoj zaštiti i svim institucijama republičkog karaktera, tako ćemo zajednički raditi i to će se odraziti kroz taj plan - rekla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da vjeruje da je EU promijenila politiku kada je riječ o sprečavanju nelegalnog ulaska migranata i da je ušla u politiku odbranu granice.

- Vjerujem da je EU prestala sa politikom otvorenih granica i da je ušla u politiku odbrane granice i ja to podržavam. Ta politika podrazumijeva i upotrebu sile, dakle silom će spriječiti ulazak migranata i ja to podržavam - istakao je Dodik.

Načelnik Uprave policije MUP-a Republike Srpske Dalibor Ivanić rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske pruža podršku Graničnoj policiji BiH u oblasti ilegalnih migracija sa 104 policajca, a taj broj biće povećan na istočnoj granici BiH ukoliko se procijeni da se situacija usložnjava.

Graničnoj policiji nedostaje najmanje 500 policijskih službenika.

- Na istočnoj granici uz Graničnu policiju i SIPA, raspoređeni su i pripadnici Direkcije i MUP-a Republike Srpske. Međutim, ni uz trenutnu ispomoć nismo u mogućnosti odbraniti bh. granicu, jer, recimo, jedan policajac čuva 25 kilometara granice - navela je Franka Vican, portparolka Granične policije BiH.

No, i pored toga, prošle godine odvraćeno je blizu 13.5000 migranata, a u ovoj godini oko 1.400. Kapaciteti za zbrinjavanje od 5.200 mjesta su popunjeni, a prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH u BiH trenutno boravi od 6.500 do 7.000 ilegalnih migranata. Navode i da gotovo 80 odsto dolazi iz država bogatijih od BiH.

- Ako Fronteks čuva evropske granice, a to je i granica u Grčkoj, snage treba da stavi na tu, a ne na hrvatsku granicu. Ako ovaj val krene ka BiH moramo napraviti brzu prohodnost, bez zadržavanja izbjeglica, jer mi nemamo kapacitete - rekao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Pitanje je u kom pravcu obezbijediti prohodnost, ako je, čini se, EU žrtvovala Grčku, a učvršćuje granice Hrvatske i Mađarske. Јedini način, prema ocjenama stručnjaka za bezbjednost, jeste sve učiniti da se talas odvrati. 

- Uvjeren sam da je za Republiku Srpsku, ali i za BiH rješenje rezervni sastav MUP-a Srpske i da je ta ideja pokazala punu opravdanost ovom krizom. To je dobro i za BiH, jer bi se redovnim snagama čuvala granica BiH - naveo je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost Univerziteta u Banjaluci.

No, namjera Srpske da rezervnim sastavom obezbijedi alternativu za odgovor na krize, pa i migrantsku, dočekana je na nož i u Federaciji, a i kod pojedinih zapadnih ambasada. Do skoro se migranska kriza iz bh. institucija nije tretirala kao ozbiljan bezbjednosni izazov.

Ministar bezbjednosti Farudin Radončić upozorava da je, ako kriza eskalira, svaki scenario moguć. Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija u razgovoru sa njemačkom ambasadorkom Margret Uber, ističe da je neophodna pomoć međunarodne zajednice.