latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:35 ⇒ 03/06/2020 | 09:10 | Autor: RTRS

Radončić podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra bezbjednosti BiH (VIDEO)

Ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, kako je i najavio, danas je podnio neopozivu ostavku.
Fahrudin Radončić - Foto: RTRS
Fahrudin RadončićFoto: RTRS

Razloga su tri, kako je rekao, a odnose se na migranate, funkcionisanje vlasti u BiH i aferu "Respiratori" u Federaciji. O podnošenju neopozive ostavke kolege ministre obavjestio je na kraju današnje sjednice Savjeta ministara.

Prvi razlog podnošenja ostavke Fahrudina Radončića na mjesto ministra bezbjednosti je, kako kaže, neslaganje sa SDA u rješavanju migrantske krize, naročito u slučaju Pakistana, gdje su visokopozicionirani funkcioneri SDA stali na stranu pakistanskog ambasadora, što je, kaže Radončić, nečuveno. A drugi razlog je afera "Respiratori", teška više od 10 miliona maraka, koja, kako kaže, mora da ima sudski epilog, bez obzira na ishod i ko je tačno kriv. Uz sve to, nedopustiv je pritisak na pravosudne organe, kaže Radončić. Nefunkcionisanje koalicije SDA - SNSD - HDZ, dodaje, treći je razlog, a smatra da njegova ostavka neće mijenjati političke odnose na nivou BIH.

- Ne pada mi na pamet da se bavim krivicom /premijera FBiH Fadila/ Novalića, ali principijelno ne mogu kao ministar bezbjednosti da prihvatim opciju da se na jedan jednostranački, ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH - naglasio je Radončić.

On je na kraju sjednice Savjeta ministara, kako je i najavio, podnio ostavku. Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda, žali zbog Radončićeve ostavke iako su, kaže, često različito glasali, ali se, dodaje, nisu valjali u blatu. U Savjetu ministara je bio jasan igrokaz, kaže Bevanda, naročito kada su u pitanju imenovanja.

- Svi ministri u Savjetu ministara imaju svoje zamjenike. Čovjek može biti bolestan i ako nema zamjenika ne može doći na Parlament, na sjednici Predsjedništva prisustvovati, ni bilo gdje. Јa mislim da će se to osjetiti, to je moj stav. Ne želim da to bude tako, ali mislim da će se osjetiti jer je Radončić izuzetno kvalitetno radio i hrabro svoj posao - istakao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Ostavka Fahrudina Radončića predstavlja obračun u okviru bošnjačke političke elite, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Radončić je i sam rekao da je u pitanju problem sa migrantima i neslaganja sa SDA, kaže Dodik, što se, dodaje, vidjelo i prije mjesec dana na Predsjedništvu.

- To mjesto svakako pripada Bošnjacima, ali je neophodno naravno da se prođu sve provjere i procedure tog novog imena. Što se tiče Radončića, mislim da je on pokazivao jednu angažovanost daleko više nakon pogubnih posljedica na tom mjestu u prethodnom mandatu - naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Radončić je prihvatao poziciju MUP-a Republike Srpske i obavljao sve konsultacije koje su bile od koristi i za Srpsku i za BiH, kaže Dodik i dodaje da se nada će naći nekoga sličnog da popuni Radončićevo mjesto i to što prije.