latinica  ћирилица
26/06/2020 |  08:14 | Autor: SRNA

Perl Bak - književnica iz kineskog svijeta ovjenčana Nobelovom nagradom

Američka književnica Perl Sajdenstriker /1892-1973/, poznata po muževljevom prezimenu Bak, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za seriju romana iz kineskog života, rođena je na današnji dan 1892. godine.
Perl Bak (Foto: karsh.org) -
Perl Bak (Foto: karsh.org)

Bakova, koja je imala i kinesko ime - Saj DŽendžu, pisala je knjige za djecu i eseje. Kao kćerka misionara dugo je živjela u Kini.

Poslije Drugog svjetskog rata osnovala je Fondaciju "Perl Bak" za pomoć djeci američkih vojnika koji su služili u Aziji.

Toj fondaciji je 1967. godine testamentom ostavila najveći dio prihoda od knjiga - više od sedam miliona dolara.

Napisala je romane: "Dobra zemlja", "Sinovi", "Zmajevo sjeme", "Rastureni dom", "Majka", "Izgnanstvo", "To ponosno srce", "Obećanje", "Paviljon žena" i "Božur".

Prvo je naučila kineski jezik, a tek naknadno engleski.

Pisala je romane, pripovijetke i priče za djecu. U književnosti se javlja romanom "Istočni vjetar, zapadni vjetar", a njeno najpoznatije djelo je roman "Dobra zemlja", za koji je nagrađena Pulicerovom nagradom.

"Dobra zemlja" je prvi dio trilogije koja se nastavlja romanima "Sinovi" i "Rastureni dom".

Napisala je još jednu trilogiju koja počinje romanom "Zmajevo sjeme", knjizi o uticaju kinesko-japanskog rata na porodicu Ling Tan, koja se pod pritiskom strahota u okupiranom Nanđingu morala pridružiti gerilcima, zatim "Obećanje", te završnu knjigu trilogije "Paviljon žena", koji obrađuje društvene norme patrijarhalne Kine.

Njen posljednji nezavršeni roman "Vječno čudo" otkriven je tek 2013. godine.