latinica  ћирилица
14/09/2020 |  11:15 | Autor: SRNA

Nekoliko odličnih fimova u Veneciji; Žbanićeva bez nagrade

Filmski portali ocjenjuju da je ovogodišnji Filmski festival u Veneciji promovisao nekoliko odličnih filmova, posebno nova ostvarenja Andreja Končalovskog, Kijošija Kurosave i Kloe DŽao, te da je film Јasmile Žbanić o srebreničkim dešavanjima ostao bez nagrade zbog osrednje režije i neuspjele emotivne naracije.

"Nomadlend" /Zemlja nomada/, američki film o zajednici ljudi koji žive u kombijima, putujući ogromnim prostranstvom američkog zapada, autora Kloe DŽao, dobio je najviše ocjene filsmkih kritičara i mahom pet od pet zvjezdica za kvalitet.

Odličan utisak ostavio je i film sa istorijskom tematikom "Žena špijuna" Kijošija Kurosave, te meksičko-francusko ostvarenje "Novi poredak" Majkla Franka.

Posebnu nagradu žirija za umjetnički dojam dobio je još jedan sjajan film Andreja Končalovskog "Dragi drugovi", koji govori o prvim radničkim protestima u nekadašnjem SSSR-u.

Dugo najavljivani film Јasmile Žbanić - koja se, kako navode neki francuski i njemački filmski portali, "specijalizovala" za ratne teme iz BiH - "Kvo vadis Aida" /Kuda ideš Aida/, osim teme koja je festivalski profitabilna, nije ponudio dovoljnu umjetničku kreaciju.

Mnogo bolje je prošao film "Oaza", mladog srpskog autora Ivana Ikića, koji je pobijedio u okviru propratnog takmičarskog programa "Dani autora" i koji je dobio veoma pozitivne kritike filmskih magazina i portala.

Posebno dobre kritike ovo ostvarenje dobilo je u specijalozovanim magazinima "Skrin dejli" i "Kino Evropa".

Filmski portali posebno ističu činjenicu da je Festival održan usred pandemije virusa korona, te da nisu zabilježeni slučajevi zaraze među učesnicima.