latinica  ћирилица
23/10/2020 |  19:44 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Vlada Srpske usvojila zaključke o radu Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu (VIDEO)

Vlada Republike Srpske je, na posebnoj sjednici, upoznata o Izvještaju nezavisne Međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, od 1991. do 1995. godine.
Posebna sjednica Republike Srpske -
Posebna sjednica Republike Srpske

Ocijenila je da će Izvještaj doprinijeti objektivnom sagledavanju činjenica. Zadužila je Ministartvo za evropske integracije i Centar za istraživanje rata da pomognu u pravljenju internet-stranice, na kojoj će, na nekoliko jezika, biti objavljeni njegov ekspertize i brojni prateći prilozi.

Izvještaj nezavisnih inostranih eksperata članovima Vlade i predsjednici Republike Željki Cvijanović, video-linkom, je predstavio predsjednik Komisije profesor Јevrejskog univerziteta Rafael Izraeli.

Izvještajem je potvrđen broj stradalih sarajevskih Srba koji je prije nekoliko godina utvrdio i Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih.

Direktor ovog Centra Milorad Kojić kaže da su inostrani autoriteti istražili srpska stradanja sa istorijskog, vojnog, političkog, medijskog i ostalih aspekata.

- Bavio se onim što su neki htjeli da prikažu kao opsadu Sarajeva. Činjenicama su dokazali da je riječ o blokadi. Bavili su se i logorima u Sarajevu, silovanjima i drugim zlostavljanjima i kao jednom od najvažnijih tačaka zaključkom da je srpska zajednica iz Sarajeva uništena u totalitetu - rekao je Kojić.

Izvještaj je autorski rad eksperata sa pet kontinenata. Njegov sadržaj će uskoro, na srpskom i engleskom, nakon toga i na još nekoliko jezika inostranoj i domaćoj javnosti biti dostupan na internetu.

- S obzirom na to da je Vlada primila k znanju Izvještaj, smatramo ga autorskim djelom članova komisije, a njih je šest. Zaključak je da napravimo internet stranicu i na njemu objavimo taj rad Komisije - dodao je Kojić.

Međunarodna komisija je utvrdila i podatke koje su Bošnjaci i međunarodna zajednica prikrivali 20-ak godina, ignorišući zadatak dobijen od Doma za ljudska prava, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Ističe da uskoro niko neće moći da ospori da u Sarajevu više ne živi 150.000 predratnih stanovnika srpske nacionalnosti niti da negira, prije svega, obim ubistava i tortura, potom i materijalne štete.

- Srbi su imali preko 50.000 stambenih jedinica. Ako računamo da sad svaka od njih vrijedi minimalno 100.000 maraka, onda je računica da su Srbi tamo ostavili imovinu vrijednu najmanje 50 milijardi. Bošanjaci su do tih dobara došli veoma jeftino - naveo je Dodik.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković zahvalio je stručnjacima svjetskog ugleda što su se prihvatili posla od kojeg su mnoge njihove kolege zazirale.

- Zahvaljujem tim ljudima što su sačinili nepristrasan Izvještaj, što se nisu vodili principima nacija, nego su nastojali da utvrde šta se tačno dešavalo u Sarajevu od 1992. do 1995. godine - istakao je Višković.

Članovi međunarodne Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu koristili su se, između ostalog, dokumentima institucija Republike Srpske i Haškog tribunala. FBiH je odlučila da joj ne dostavi nijedan podatak.