latinica  ћирилица
22/11/2020 |  17:10 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

U kripti Hrama Svetog Save sahranjen patrijarh Irinej (FOTO/VIDEO)

Zaupokojenu liturgiju i opijelo u Hramu Svetog Save služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sa arhijerejima i sveštenstvom. Vijest o upokojenju patrijarha Irineja rastužila je milione Srba širom svijeta i naše hrišćanske braće, predvodio nas je tiho i mudro, neumorno radio i brinuo o crkvi i našem rodu, istakao je mitropolit Hrizostom.
Sahrana patrijarha Irineja (foto: Tanjug / Zoran Žestić) -
Sahrana patrijarha Irineja (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

- I pored svih iskušenja i nevolja kroz koje je Crkva sa svojim narodom prolazila zadnjih deset godina, patrijarh Irinej ostao je nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske. Pokazao se dostojan svog velikog prethodnika i učitelja patrijarha Pavla - rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Patrijarh Irinej bio je čovjek mira, mironosac i mirotvorac među ljudima i narodima, poručio je episkop bački Irinej.

- Mirna ruka patrijarha Irineja je bez retorike i pompe, čvrsto držala kormilo naše crkve, gledajući da nikada ne zaboravi nijednu srpsku državu i da se nikada ne odrekne srpskog naroda i našeg svetog Kosova i Metohije - kazao je episkop Irinej.

Sahrana patrijarha Irineja (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

Patrijarh Irinej imao je tu snagu i moć da nas sabere i uvijek drži zajedno, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, dodajući da Republika Srpske u proteklih 11 godina nije ni plakala ni veselila se, a da sa njom nije bio patrijarh Irinej.

Podsjeća da je patrijarh uvijek govorio da je za Republiku Srpsku i Srbiju najvažnije jedinstvo.

Za njega je ovo, kaže, i lični gubitak jer je patrijarh bio njegov prijatelj.

Liturgija za upokojenog Patrijrha

- Republika Srpska je bila njegova kuća jednako kao i Srbija. On je bio pastir svih nas i mogu reći da je on bio taj koji je brisao granice među našim državama, gradovima, regijama, među nama. To jeste snaga naše Crkve vijekovima – da nadilazi i prevazilazi granice i međe, da prevazilazi vrijeme - naglasio je Dodik.

Život patrijarha Irineja imao je jasne ciljeve – Boga, ljubav, Srbiju i cjelokupan srpski narod, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Irinej je zaslužan za kulturu sjećanja, završio je Hram Svetog Save, pomirio crkvu u Americi, uspostavio dijalog sa Vatikanom i ubijedio papu Franju da Stepinac nije svetac, ali najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija, istakao je Vučić.

- Obnovio je duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda, Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge, rođeni Čačanin kojeg su svi prekodrinski Srbi voljeli i poštovali, zahvaljujući i njegovom angažmanu, molbama i molitvama nije bilo zađevica, nije bilo sukoba između Srba istočno i zapadno od Drine, čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikada u svojoj istoriji, i pritom nikoga od drugih naroda ne ugrožavajući - istakao je Vučić.

Mitropolit Ilarion Volokolamski pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila, kojim se izražava saučešće podovom patrijarhovog upokojenja. Vjerujući narod okupio se i ispred Hrama Svetog Save, gdje su prenos liturgije i sahrane pratili i na video-bimu.

Hram Svetog Save: Odar Patrijarha

Došli su da se uz molitvu oproste od duhovnog pastira posljednji put.

Nakon liturgije, opijela i razrješne molitve kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja prenesen je u kriptu, gdje su ga u grobnicu položili beogradski sveštenici.

Patrijarh Irinej je prvi poglavar SPC koji počiva pod svodom Hrama Svetog Save, čiji završetak je jedno od njegovih najvećih dostignuća.

Povezane vijesti:

Sahranjen patrijarh srpski Irinej (FOTO/VIDEO)