latinica  ћирилица
30/11/2020 |  10:13 ⇒ 10:14 | Autor: SRNA

Zakonom ojačati poziciju samostalnim umjetnicima i stručnjacima u kulturi

Nacrtom Zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi definisano je da umjetnici i stručnjaci koji steknu ovaj status ostvaruju pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, te zdravstveno osiguranje iz budžeta Republike Srpske.
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike SrpskeFoto: RTRS

Nacrtom zakona, čiji je predlagač Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a koji će biti razmatran sutra na sjednici Narodne skupštine, definišu se postupak sticanja statusa, prava i obaveze samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, te vođenje evidencije o samostalnim umjetnicima i samostalnim stručnjacima u kulturi, kao i druga pitanja od značaja za samostalne umjetnike i samostalne stručnjake u kulturi.

- Cilj utvrđivanja statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi jeste podsticanje umjetničkog i kulturnog stvaralaštva umjetnika i stručnjaka u kulturi Republike Srpske, te utvrđivanje administrativnih i finansijskih mjera kao podrške umjetnosti - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Umjetnik i stručnjak prepoznati su kao ključni subjekti u procesu ispunjavanja kulturnih potreba, a ovim zakonom nastoji se ojačati njihova pozicija u kulturi, kao i njihov socijalni položaj, navodi se u saopštenju.

Samostalni umjetnik je umjetnik koji samostalno, u vidu jedinog zanimanja, stvara autorska djela iz oblasti umjetnosti ili izvodi i interpretira umjetnička ili autorska djela iz oblasti umjetnosti i kulture, te se status samostalnog umjetnika može steći za svaku djelatnost u oblasti umjetničkog stvaralaštva, produkcije i interpretacije ukoliko ispunjava opšte i posebne uslove.

Samostalni stručnjak u kulturi je stručnjak koji samostalno, u vidu jedinog zanimanja, stvara autorska djela i obavlja poslove iz oblasti umjetnosti i kulture, a status samostalnog stručnjaka u kulturi može se steći za svaku djelatnost u oblasti istraživanja, prezentovanja, dokumentovanja, zaštite i promovisanja kulture.

Opšti uslovi za sticanje statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi jesu da je državljanin Republike Srpske i BiH, da ima prebivalište na teritoriji Republike, da nije u radnom odnosu, da mu je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino zanimanje i da je upisan u Registar umjetnika u kulturi koji vodi Ministarstvo.

Posebni uslovi za sticanje statusa samostalnog umjetnika i statusa samostalnog stručnjaka u kulturi su da ima dokazane rezultate u profesionalnom bavljenju umjetničkom, odnosno stručnom djelatnošću u oblasti kulture na teritoriji Republike, u posljednjih 10 godina.

Posebni uslovi su da ima i ostvarena priznanja i nagrade na domaćem ili međunarodnom nivou u oblasti kojom se bavi, u posljednjih 10 godina, te da ima pozitivno mišljenje reprezentativnog strukovnog udruženja, kao i dostupnost i vidljivost, odnosno javno objavljena umjetnička, odnosno stručna djela.

Postupak dodjele statusa samostalnog umjetnika u kulturi sprovodi se putem javnog poziva koji će raspisivati Ministarstvo svake tri godine, a postupak dodjele statusa samostalnog umjetnika u kulturi sprovodiće petočlana komisija.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske vodiće Registar samostalnih umjetnika i Registar samostalnih stručnjaka u kulturi.

Nacrt ovog zakona propisuje i uslove pod kojim prestaje status samostalnog umjetnika, odnosno stručnjaka u kulturi.