latinica  ћирилица
30/11/2020 |  14:25 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Srpski kandidat za Oskara "Dara iz Јasenovca"

Film "Dara iz Јasenovca" reditelja Predraga Antonijevića u trci je za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije /FCS/.
Predrag Gaga Antonijević na setu filma "Dara iz Јasenovca" (foto:Aleksandar Letić) -
Predrag Gaga Antonijević na setu filma "Dara iz Јasenovca" (foto:Aleksandar Letić)

O tome je odlučila komisija u kojoj su bili član Američke akademije Filmske umjetnosti i nauke, član komisije prema prijedlogu FCS-a Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana, Miroslav Lekić ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije, Ivana Kronja i Tanja Bošković prema prijedlogu Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije, Sandra Perović ispred Upravnog odbora FCS-a, Dara Džokić ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije i Dejan Lutkić prema prijedlogu FCS-a.

U obrazloženju komisije je navedeno da je izabrani film emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom, nudeći prije svega poštovanje prema žrtvama.

Članovi komisije su istakli visok umjetnički kvalitet filma, vrsnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom "ansambl filmu", naročito kada je riječ o ženskim likovima.

- Cijeneći, prije svega, kvalitet filma, a imajući u vidu i značaj teme kojom se bavi, komisija sa velikim zadovoljstvom bira film "Dara iz Јasenovca" kao srpskog kandidata za nagradu "Oskar" - stoji u obrazloženju.

Na konkurs su bili prijavljeni i filmovi "Otac" Srdana Golubovića, "Ime naroda" Darka Bajića, "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića, "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića, "Pijavice" Dragana Marinkovića, te "Realna priča" Gordana Kičića.