latinica  ћирилица
04/12/2020 |  07:43 ⇒ 08:43 | Autor: SRNA

Kosta Manojlović - kompozitor i etnomuzikolog

Srpski kompozitor i etnomuzikolog Kosta Manojlović /1890-1949/, profesor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu, rođen je na današnji dan 1890. godine.
Kosta Manojlović (foto: sr.wikipedia.org) -
Kosta Manojlović (foto: sr.wikipedia.org)

Muzičke studije završio je u Oksfordu. Zapisao je veliki broj narodnih melodija, kojima se inspirisao za komponovanje.

Napisao je "Spomenicu Stevanu Mokranjcu" i etnomuzikološke studije: "Muzičke karakteristike našeg juga", "Muzičko djelo našeg sela" i "Narodne melodije u istočnoj Srbiji".

Poznati su njegovi ciklusi horova: "Žalne pesme", "Pesme zemlje Skenderbegove" i "Pesme zemlje Raške", a pisao je i solo pjesme, obrade narodnih pjesama.

Kosta Manojlović bio je kompozitor, etnomuzikolog, organizator, muzički pisac, pedagog i horski dirigent koji se bavio gotovo isključivo vokalnim poljem i horskim stvaranjem, tako da je njegovo djelo nastavak rada Stevana Mokranjca.

Manojlović je kratko radio kao nastavnik u Ćupriji i u Bogosloviji u Beogradu, kada je dobio stipendiju, te jedno vrijeme proveo na studiju u Moskvi, a zatim u Minhenu.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata sa srpskom vojskom prelazi Albaniju. Godine 1917, Kostu Manojlovića upućuju u Englesku na produženje studija, koje je završio 1919. na Univerzitetu u Oksfordu.

Kada se vratio u Beograd, Manojlović postaje dirigent Prvog beogradskog pevačkog društva.

Kosta Manojlović bio je i sekretar Beogradske filharmonije, od njenog osnivanja 1923, pa sve do 1940. godine. Učestvovao je u osnivanju Јužnoslovenskog pjevačkog saveza.

Njegovo najznačajnije djelo je osnivanje Muzičke akademije u Beogradu /danas Fakultet muzičke umetnosti/, čiji je bio prvi rektor.

Umro je 2. novembra 1949. godine u Beogradu.