latinica  ћирилица
26/12/2020 |  14:49 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Penzionisani policajci: Izjednačiti prava po osnovu utvrđivanja visine penzije

Predsjedništvo Udruženja penzionisanih policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zatražiće da se kategorija ranije penzionisanih policijskih službenika u potpunosti izjednači u ostvarivanju prava na penziju prema Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske, odlučeno je na današnjoj sjednici u Banjaluci.
Predsjedništvo Udruženja penzionisanih policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova - Foto: SRNA
Predsjedništvo Udruženja penzionisanih policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslovaFoto: SRNA

Predsjedništvo je odlučilo da dostavi inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o policiji i unutrašnjim poslova Republike Srpske kojim bi prava ranije penzionisanih policijskih službenika bila izjednačena sa pravima službenika koji pravo ne penziju ostvaruju prema tom zakonu.

- Broj penzionisanih policijskih službenika na koje se za sada ne primjenjuje Zakon o policiji i unutrašnjim poslova je relativno mali i sredstva koja bi bila potrebna da se usaglase njihova primanja po ovom zakonu godišnje ne bi prelazila iznos od 1.500.000 KM - pojasnio je predsjednik Udruženja Rodoljub Vidaković.

Izmjene i dopune zakona, a riječ je o članu 136-a, biće dostavljene Odboru za bezbjednost Narodne skupštine i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Vidaković je rekao da pomenuti zakon predviđa da se policajac penzioniše sa obračunatim petogodišnjim najpovoljnijim prosjekom plate i smatra da se time stavljaju u neravnopravan položaj oni koji su ranije ostvarili pravo na penziju, koja im se isplaćuje na ime četrdesetogodišnjeg radnog prosjeka.

On je naveo da je jedan od razloga kojim se traže izmjene zakona taj što su ranije penzionisani policijski službenici radili identične poslove sa istim obavezama i ovlašćenjima, ali i pod znatno težim okolnostima.

Vidaković je rekao da su ranije penzionisani policijski službenici bez izuzetka učestvovali u stvaranju MUP-a Srpske, a aktivnim učešćem u ratu dali su značajan doprinos za odbranu Srpske.

Predsjedištvo je, dodao je, odbacilo tvrdnje da bi se u slučaju primjene ovog zakona na ranije penzionisane policijske službenike radilo o retroaktivnoj primjeni zakona.

Vidaković je izrazio nadu da će i predstavnici vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini podržati izmjene Zakona i zahtjeve Udruženja penzionisanih policijskih službenika.