latinica  ћирилица
06/03/2021 |  12:58 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Vladika Maksim: Episkop Atanasije spojio hrišćansku svijest sa epskom

Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoamerički Maksim rekao je da Hercegovina i cijela Crkva tuguju za blaženopočivšim episkopom Atanasijem, ali se i raduju, jer je njegovo prisustvo bilo blagodat za sve.
Trebinje - opijelo episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Atanasiju - Foto: SRNA
Trebinje - opijelo episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom AtanasijuFoto: SRNA

- Vladika Atanasije nas je sve učio kako da živimo i odlazeći nije ostavio prazninu niti bilo kakvu sjenku, već samo svjetlost i zdravlje - rekao je vladika Maksim u besjedi ispred Sabornog hrama u Trebinju, gdje je služeno opijelo i zaupokojena liturgija za umirovljenog episkopa Atanasija u prisustvu mnoštva vjernika.

Nazivajući vladiku Atanasija "nezaboravnim arhijerejem i hercegovačkim starcem", episkop Maksim je rekao da je vladika Atanasije život posvetio liturgiji.

Vladika Maksim je podsjetio da je vladika Atanasije živio onako kako je govorio.

Episkop Maksim je istakao da je vladika Atanasije bio čovjek zadivljujuće radne energije koji je spojio hrišćansku svijest sa onom epskom.

- Ovo što vidimo danas, punoću naroda, u liturgiji sabranog kraj kovčega hercegovačkog starca, ne može da nas ne podsjeća na njegovu djelatnost od 1992. godine u ovoj stradalnoj, ali slavnoj svetosavskoj eparhiji - rekao je vladika Maksim, istakavši da su "tu i djeca da isprate najveće dijete među njima".

On je, govoreći o jedinstvenooj ličnosti vladike Atanasija i upokojenog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, rekao da su to bila dvojica divova.

Episkop Maksim je ukazao da je vladika Atanasije živio život u Hristu radi bližnjega, podsjetivši da je među prvim srpskim sveštenicima služio opijela žrtvama raznih terora, nacističkih i komunističkih na mnogim mjestima i založio se da se te žrtve dostojno sahrane i pamte.

On je podsjetio da je vladika Atanasije po BiH, Slavoniji, Kosovu i Metohiji obilazio porušene hramove, a u Evropi, Americi, Australiji ohrabrivao sunarodnike.

- Tokom 60 godina sveštenosluženja Atanasije je pokazao da je stvarno bio Hristoliki sveštenik - rekao je vladika Maksim, istakavši da se "danas raduje nebo jer u svoje naručje Gospod očekuje svog vjernog služitelja“.

Zahvalivši se Atanasiju za sve što je učinio, vladika Maksim je rekao da će njegove molitve vječno da štite narod i da će njegovo prisustvo u Tvrdošu da služi kao izvor osvećenja, snage i nade za sve i za one koji će dolaziti da izraze poštovanja prema episkopu Atanasiju "koji je Hercegovinu obnovio i svojom mudrošću napasao".

Umirovljeni episkop Atanasije biće sahranjen danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš.