latinica  ћирилица
21/03/2021 |  22:43 ⇒ 22/03/2021 | 09:06 | Autor: SRNA

Višković: Cilj je da se zaustavi rast broja zaraženih

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da su preduzete rigoroznije mjere u borbi protiv virusa korona kako bi u narednih sedam do 10 dana bio zaustavljen rast broja zaraženih, te da bi u Srpsku do kraja ovog mjeseca trebalo da bude dopremljeno 50.000 vakcina.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Nadali smo se da neće doći do pogoršanja situacije. Nažalost, u međuvremenu virus je mutirao i sada imamo brazilski, engleski i druge sojeve. Očito je da se novi virusi brže prenose i više su izloženi mlađi ljudi, što nije bilo ranije - rekao je Višković.

On je za Alternativnu televiziju istakao da Republika Srpska preduzima potrebne mjere u borbi protiv virusa korona.

- Pozivam ljude da iskoristimo period od sedam ili 10 dana kako bi situacija bila sanirana. Moramo shvatiti da je virus među nama i da je ovo jedna vrsta rata - rekao je Višković i podsjetio da je u Srpskoj do sada od virusa korona umrlo više od 2.400 ljudi.

Prema njegovim riječima, ne smije biti ugrožen proces imunizacije, a Srpska je platila 800.000 doza vakcina za 400.000 stanovnika.

Višković je istakao da zdravstveni radnici navode da su kliničke slike zaraženih teže i da proces liječenja traje duže, nego prošle godine.

- Bolnički kapaciteti se pune veoma brzo. Sada smo u eksponencijalnom rastu što govori da ukoliko ne bismo reagovali veoma brzo bismo došli u poziciju da zdravstveni kapaciteti budu zakrčeni i da ne možemo prihvatiti sve zaražene što nam nije cilj i zato smo morali preduzeti mjere - rekao je Višković.

On je naglasio da je u konaktu sa većinom načelnika i gradonačelnika pogotovo tamo gdje je epidemiološka situcija teža, kao i sa direktorima zdravstvenih ustanova.

Višković je naveo da je cilj da se zaustavi dalji rast broja zaraženih, iako je činjenica da se ne može doći u poziciju ekstremnog poboljšanja za sedam dana, ali da sve zavisi od discipline ljudi.

- Apelujem na građane da se pridržavaju mjera, jer samo skupa možemo riješiti ovaj problem. Moramo se odgovorno ponašati i dati doprinos da zaustavimo eksponencijalni rast broja zaraženih. To znači poštovanje poznatih mjera - nošenja maske, poštivanje fizičke distance i očuvanja higijen - naveo je Višković.

On je podsjetio da je Srpska obezbijedila 42.000 doza vakcine "Sputnjik" i trenutno ih ima još oko 10.000, da je započet drugi krug vakcinacije, kao i da su sada na redu građani stariji od 65 godina.

- Očekujemo do kraja mjeseca ili već iduće sedmice da u Srpsku stigne značajna količina vakcina. Ima najava da će u BiH iz mehanizma "Kovaks" biti dostavljeno 23.000 doza, od čega 7.700 za Srpsku, a očekujemo i donaciju Turske od 30.000 doza od čega 12.000 za Srpsku. Postoji najava da će i "Fajzer" i "Astra zeneka" krenuti sa isprukom. Sve ovo bi značajno olakšalo situaciju, jer bi proces imunicazije bio nastavljen nesmetano - rekao je Višković.

On je ponovio da se institucije Srpske bore za ljudske živote, ali i za ekonomiju.

- Želim da zahvalim Uniji udruženja poslodavaca i Privrednoj komori jer su podržali naše mjere. Ugostitelji najavljuju proteste, ali ih pozivam i već sam zadužio resornog ministra Suzanu Gašić da sutra razgovara sa njima. Obećavam da neće biti ostavljeni, a institucije Srpske će im pomoći. Nije mi drago zbog odluke o zatvaranju ugostiteljskih objekata, ali smo morali to uraditi u ovoj situaciju - rekao je Višković.

On je podsjetio da je Inspektorat imao više od 1.000 kontola u gradovima, a mnogo ugostiteljskih objekata je kršilo mjere i izrečene su kazne u iznosu od 99.000 KM.

Premijer Srpske kaže da bi, da je u prilici, pomogao i Federaciji BiH, jer do sada, osim pomoći Srbije, nije nabavila nijednu vakcinu.

- Apelujem i na medije da zajednički radimo kako bi građani razumjeli o kakvoj je situaciji riječ. Da bismo se zaštitili moramo svi biti odgovorni - zaključio je Višković.