latinica  ћирилица
30/03/2021 |  14:59 ⇒ 15:18 | Autor: banjaluka.net

Policija Srpske - snažna i moderna

MUP Republike Srpske mora pretrpjeti korjenite reforme, i u organizacionom i u kadrovskom smislu, da bismo iznašli najjaču snagu MUP-a koja može da se bori sa kriminalom i korupcijom, s ciljem zaštite Republike Srpske i svih njenih građana, rekao je to sredinom decembra 2014. godine Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske u svojoj prvoj izjavi po stupanju na dužnost.
Policija Republike Srpske (foto:D.GAVRIĆ) -
Policija Republike Srpske (foto:D.GAVRIĆ)

Nakon šest godina i tri mjeseca provedenih na toj poziciji, Lukač je ono što je obećao i najavio - i ispunio, i upravo to je uz odlučnost i upornost, jedna od njegovih najboljih osobina, a to je da nikad ne obećava ono što ne može ispuniti.

Naime, Lukač je za tih nešto više od šest godina na mjestu prvog čovjeka policije Republike Srpske reformisao MUP Srpske i uzduž i poprijeko, što bi se reklo gotovo sve stvari je promijenio iz korijena i sada imamo jednu od najsposobnijih policija u regionu, koja može da se pohvali i rezultatima svog rada i obučenošću i opremljenošću svojih pripadnika, a policija je opet popularna pa se na pozive za prijem u policijsku akademiju javi i po nekoliko stotina kandidata više.

Nova organizaciona struktura

Kada je u pitanju organizaciona struktura dotadašnji centri javne bezbjednosti su reorganizovani u policijske uprave, kojih sada ima više, dok je u samom MUP-u osnovano nekoliko novih uprava, poput Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Uprave za borbu protiv organizovanog krminala, Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, a što se pokazalo kao veoma efikasan potez, što je vidljivo iz godišnjih statistika o radu MUP-a Srpske.

Foto: banjaluka.net

Takođe, uniforma policajaca Republike Srpske je pretrpjela ogromne izmjene i sada se kroji po utvrđenim standardima tako da policajac na ulici izgleda moderno a uniforme se redovno zanavljaju. Kompletna policija je opremljena novim oružjem, puškama i pištoljima, te drugom specijalizovanom opremom. Isto je i sa automobilima, koji su pretežno novi, a dopunjeni su i sa više od deset presretača koji love brze vozače po putevima širom Srpske, ne samo po autoputevima kao nekada.

Projekat sigurnih gradova

Republika Srpska je u okviru projekta Sigurnih gradova pokrivena video nadzorom na brojnim lokacijama, kao i stacionarnim radarima koji bilježe prekršaje i otkrivaju neregistrovana auta, tako da je i prisustvo policijskih patrola na putevima svedeno na minimum, a time se željela smanjiti mogućnost za bilo kakve koruptivne radnje i ta novina donijela je brojne pozitivne efekte, jer je povećan broj registrovanih auta, smanjen broj saobraćajnih nesreća, te povećana rasvjetljenost krivičnih djela, što je u dobar uspjeh.

Isto tako, ne treba zaboraviti ni povoljnije uslove za penzionisanje pripadnika policije Republike Srpske, zatim njihovo ranije penzionisanje, kao i uvođene više stotina mladih policajaca u službu, čime je kompletan MUP Srpske dobio mlađi kadar.

Centar za obuku MUP-a

Pored toga, nekadašnja Јedinica za podršku je transformisana u Žandarmeriju, ali uz znatno strožije uslove za ulazak među pripadnike je jerinice. Ono što policiju Srpske svrstava u red modernih evropskih I svjetskih policija je i konjička jedinica MUP-a Republike Srpske, čije osnivanje je Lukač najavio prije izvjesnog vremena i naravno sproveo u djelo, tako da policajci na konjima patroliraju ulicama Republike Srpske, prije svega Banjaluke.

se svemu ovome doda i Centar za obuku koji je osnovao MUP Srpske onda je slika još potpunija. Od napuštenog objekta nekadašnje kasarne Zalužani i uz podršku Vlade Republike Srpske uspio je napraviti jedan od najboljih i najopremljenijih centara za obuku policije u regionu. U njemu su smještene Specijalna antiteroristička jedinica, Žandarmerija, nekoliko uprava policije, jedno od najmodernijih strelišta, teretane, tereni za sport, Konjička jedinica, ali i Helikopterska jedinica i drugi sadržaji koje upotpunjuje novoizgrađena crkva, spomen soba poginulim pripadnicima policije, po ugledu na najorganizovanije policije.

Foto: banjaluka.net

Poseban ponos MUP-a Srpske su i specijalizovana vozila Despot, domaće proizvodnje, koja se koriste u posebnim slučajevima i podižu spremnost policije Srpske na još viši nivo.

Smanjen broj krivičnih djela

Bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj je zadovoljavajuća iz godine u godinu i MUP je uspješno odgovorio svim izazovima, uprkos dodatnim poslovima i zadacima koje mora izvršavati u vrijeme pandemije. Smanjen je broj krivičnih djela, a povećan koeficijent njihove rasvjetljenosti u prošloj godini, dok je istovremeno oduzeto više od pola tone droge.

Ovom svemu treba dodati i izuzetnu saradnju sa policijama u okruženju, prije svega sa policijom Srbije, ali i Hrtvatske, Crne Gore, a što je rezultiralo razotkrivanju brojnih krivičnih djela, i to je još jedan konkretan pokazatelj dobrog rada MUP-a Srpske. Ministar Lukač je uspostavio dobre odnose sa šefovima policija u mnogim državama, sa ciljem veće bezbjednosti građana.

A upravo je bezbjedna i mirna Republika Srpska fokus Ministarstva unutrašnjih poslova koji je garant stabilnosti i stub očuvanja bezbjednosti. Sa ovakvim rezultatima MUP dočekuje 29. rođendan policije Srpske, odnosno predstojeći 4. april - Dan policije Republike Srpske.