latinica  ћирилица
30/04/2021 |  15:17 ⇒ 15:18 | Autor: SRNA

FEST: U glavnom takmičarskom programu 18 filmova iz 12 zemalja

U glavnom takmičarskom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji će biti održan od 7. do 16. maja u Beogradu, naći će se 18 filmova iz 12 zemalja.
FEST 2021 (Foto: rtv.rs) -
FEST 2021 (Foto: rtv.rs)

U ovoj selekciji publika će moći da vidi tri domaća ostvarenja - "Oaza", reditelja i scenariste Ivana Ikića, "Živ čovjek", reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i film "Lihvar", Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića, saopštili su organizatori FEST-a.

Film "Oaza" premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je osvojio nagradu za najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodjeljuje mreža Europa sinemas, a njegova radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama.

U filmu "Živ čovjek" radnja prati nekadašnjeg člana kultnog benda "Sinovi" Igora Đelića Đelu, u interpretaciji Nikole Đurička, koji shvata da želi da promijeni svoj život i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti.

Film "Lihvar" bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i reditelj iz BiH Ines Tanović.

Među povratnicima na FEST su Dalibor Matanić, koji se ove godine vraća sa filmom "Zora", grčki reditelj Argiris Papadimitropulos, koji je prije samo tri godine na ovom beogradskom festivalu nagrađen Beogradskim pobjednikom za najbolji scenario za film "Toplotni udar", a ove godine se u Beograd vraća sa filmom "Mandej" /Monday/.

Gošća FEST-a od prije par godina Suzana Nikjareli, koja je bila prisutna sa filmom "Niko, 1988", ove godine dolazi sa filmom "Gospođica Marks", koji će publiku upoznati o zanimljivom dijelu života Elenor, kćerke Karla Marksa.

Film "Enfant teribl" /Enfant Terrible/ je briljantan njemački film koji tretira vrlo zahtjevnu temu - život Rajnera Vernera Fasbindera, njemačkog filmskog režisera, scenariste i glumca.

U glavnom takmičarskom programu naći će se i jedan od kandidata za "Oskara" u kategoriji filmova van engleskog govornog područja – tuniski film "Čovek koji je prodao svoju kožu", koji za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osjećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio svoju zemlju i prebjegao u Liban da bi izbjegao rat.

U filmu koji je režirala Kuter Ben Hania /Kaouther Ben Hania/, jednu od glavnih uloga tumači čuvena Monika Beluči, gošća otvaranja FEST-a 2017. godine.

Mađarska rediteljka Lili Horvat je 2016. gostovala sa filmom "Dijete srijede", a sada će na programu FEST-a biti prikazano njeno najnovije ostvarenje "Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme" o neurohirurgu Marti koja se zaljubljuje, ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom.

Danilo Šerbedžija je na FEST-u 2017. godine predstavio svoj film "Oslobođenje Skoplja" sa ocem Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, a sada na FEST stiže njegov nagrađivani film "Tereza37", u kome 37-ogodišnja Splićanka Tereza preispituje svoj rutinski brak i mijenja život, u duhu novostečene slobode.

Na FEST-u će biti prikazan i film "Djeca sunca", slavnog reditelja Madžida Madžidija, jednog od najznačajnijih imena iranske i svjetske kinematografije, u kome 12-godišnji Ali i njegova tri drugara rade male poslove i sitne zločine da bi preživjeli i podržali svoje porodice.

Publika će moći da pogleda i filmove "Noć kraljeva", francuskog reditelja Filipa Lakotea, o mladiću poslatom u zatvor usred Obale Slonovače, zatim argentinski film "Lovac", reditelja Marka Bergera, koji govori o problemu seksualne manipulacije i eksploatacije među tinejdžerima.

Takođe, gledaoci će moći da pogledaju i američku komediju "Palm Springs" o odnosu bezbrižnog Najlsa i nevoljne djeveruša Sare, kao i italijansko ostvarenje "Tamna bajka" /Damiano i Fabio Inočenco/ o atmosferi otuđenosti u malom porodičnom predgrađu na periferiji Rima, te ostvarenje "Za djecu", njemačke rediteljke Barbare Ot, o stalnoj borbi junaka za troje djece i ženu koju još uvijek voli.

Uz ova ostvarenja, u glavnom takmičarskom programu naći će se i dvije srpske manjinske koprodukcije, odnosno film "Zastoj", reditelja Vinka Mederndorfera /Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija/, koji će imati svjetsku premijeru na FEST-u.

Radnja ovog filma prati dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko.

Drugo ostvarenje je film "Potencijalni kandidat" Ercana Kesala /Turska, Srbija/, gdje je u središtu radnje Kemal, koji priprema svečanu večeru, nadajući se da će ga na njoj predsjednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.

Međunarodni filmski Festival – FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih epidemioloških mjera Vlade Srbije i Kriznog štaba za borbu protiv korone.

FEST se održava u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEf, a projekcije će biti prikazivane u Sava Centru, Kombank dvorani, Domu omladine Beograd i bioskopu Cinepleks u tržnom centru Galerija Beograd.

Informacije o programu i prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival – FEST mogu se naći na sajtu festivala: https://www.fest.rs.