latinica  ћирилица
20/05/2021 |  16:17 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Informacione tehnologije i poljoprivreda - Viral hakaton u Banjaluci (VIDEO)

U Banjaluci je otvoren Viral hakaton, a trajaće do subote 22. maja.
Viral Hakaton - Foto: RTRS
Viral HakatonFoto: RTRS

Viral hakaton, u kojem učestvuju timovi studenata, fokusiran je na primjenu informacionih tehnologija u poljoprivredi razvojem softverskih rješenja za izazove sa kojima se susreću poljoprivredna preduzeća u svakodnevnom poslovanju.

Namijenjen je studentima fakulteta u Banjaluci, Bijeljini i Tuzli.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Miljan Cvetković rekao je da je ovo jedna od sastavnih aktivnosti u okviru projekta Viral koji sprovodi konzorcijum od 17 partnera na čelu sa Univerzitetom u Banjaluci.

- Mi kroz ovu aktivnost želimo da studentima ponudimo mogućnost dodatnog obrazovanja i edukacije - rekao je Cvetković.

Hakaton je organizovan projektom Viral koji je sufinansiran sredstvima Evropske unije - Erazmus plus programom sa ciljem da se uveže i poboljša saradnja između fakulteta, studenata i poslovnog sektora upotrebom informacionih tehnologija u poljoprivredi.

Menadžer kompanije Agrovoće Mihajlo Svitlica rekao je da su predstavnici ove firme došli da vide kakve to ideje imaju mladi ljudi iz sektora poljoprivrede uparene sa sektorom elektrotehnike i koja će rješenja ponuditi za dugogodišnje probleme.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da je prijavljeno pet timova, od čega tri iz Banjaluke i dva mješovita na relaciji univerziteti Tuzla i Bijeljina koji pred sobom imaju 48 časova da predstave, pokažu i dorade svoju poslovnu ideju.

- U nedjelju, 23. maja saznaćemo ko je najbolji. Uz podršku resornog ministarstva, partnera, sponzora kroz projekat Erazmus to će biti i vrijedne nagrade za one koji se izbore za najbolju poziciju. Za one koji ne pobijede ne znači da ne mogu svoju ideju realizovati u okviru poslovnog sektora. Inovacioni centar im stoji na raspolaganju - rekao je Gverić.

Rješenja koja budu kreirana na Viral hakatonu značajno će olakšati poslovanje poljoprivrednih preduzeća, ali i otvoriti nove mogućnosti za napredak, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić kaže da su prepoznali značaj informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredi, te da finansiraju te aktivnosti.

- Radi se o nečemu što je aplikativno i što se može koristiti u samoj proizvodnji i naravno da će Minisrastvo i Vlada podržati ove projekte. Svjesni smo činjenice da se poljoprivreda kao oblast razvija i da za svoj dalji razvoj treba upotrebu informacionih tehnologija - istakao je Pašalić.

Hakaton će trajati neprekidno 48 časova, nakon čega će timovi svoja rješenja predstaviti pred stučnim žirijem.