latinica  ћирилица
22/07/2021 |  17:13 ⇒ 17:14 | Autor: Agencije

Prašuma Јanj uskoro na Listi svjetske baštine UNESKO? (FOTO)

Centar za svjetsku baštinu UNESKO trebalo bi da proglasi prašumu Јanj kod Šipova prirodnim dobrom od svjetskog značaja.
Prašuma Јanj - Foto: SRNA
Prašuma ЈanjFoto: SRNA

Uvrštavanjem prašume Јanj na UNESkO-ovu Listu svjetske baštine bilo bi dobijeno prvo prirodno dobro na ovoj listi za BiH, a na kojoj se već nalaze most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, područje Starog mosta Starog grada Mostara i stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici , ali u kategoriji kulturne baštine.

Prašuma Јanj je strogi prirodni rezervat, površine od 295 hektara, od kojih je izdvojeno 58 hektara u kojima je zabranjeno iskorištavanje šume i bilo kakva ljudska djelatnost. Prašumu čine stabla bukve, jele, javora, brijesta, jasena i smreke.

Prašuma Јanj

UNESKO je 2019. godine prihvatio Tentativnu listu za nominaciju strogog prirodnog rezervata prašuma Јanj u okviru proširenja međudržavnog serijskog dobra "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope" te se prašuma od tada nalazi na privremenoj listi kao potencijalno dobro za uvrštavanje na UNESK Listu svjetske baštine. Konačnu odluku Komisija UNESKO trebalo bi da donese ovih dana.

Tentativna lista je popis onih područja koja se nalaze na teritoriji zemalja članica, za koje se smatra da su relevantne za upis na Listu svjetske baštine. Nominacije za Listu svjetske baštine se ne razmatraju ukoliko se nominovano dobro već ne nalazi na Tentativnoj listi države.

Države članice u svoje Tentativne liste uključuju ona dobra koja smatraju kulturnom ili prirodnom baštinom od izuzetne univerzalne vrijednosti i koja namjeravaju da nominuju tokom narednih godina.