latinica  ћирилица
05/09/2021 |  07:03 ⇒ 20:02 | Autor: Agencije

Ustoličen mitropolit Јoanikije - poziv na mir i razumijevanje (FOTO/VIDEO)

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije ustoličen je na svečanoj liturgiji u Cetinjskom manastiru. Patrijarh i mitropolit u manastir su stigli helikopterom zbog blokade prilaza Cetinju. U centru Cetinja neredi tokom cijelog jutra – demonstranti su bacali kamenice na policiju, koja je ispalila suzavac. U neredima povrijeđena dva policajca, privedeno nekoliko osoba. Uhapšeni savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović.
Ustoličenje Јoanikija (foto:SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin) -
Ustoličenje Јoanikija (foto:SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin)

18.11 - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozdravio se danas na podgoričkom aerodromu sa vladikom Јoanikijem kojeg je uveo u tron mitropolita crnogorsko-primorskih u Cetinjskom manastiru, uz napomenu da je užasnut da su taj čin ljubavi namjeravali da spriječe snajperskom puškom, ali da se moli Gospodu za Crnu Goru.

Sa patrijarhom su se na aerodromu pozdravili mitropolit Јoanikije, sveštenstvo, kao i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

15.30 - Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da odlaganje ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Јaonikija nije bila opcija i poručio da je država odbranjena.

13.01 - Nevjerovatne scene sa Cetinja. Situacija se smirila nakon ustoličenja mitropolita Јoanikija u cetinjskom manastiru. U samom gradu gotovo da nema nikog, a u vazduhu se još osjeća suzavac. Na nekim mjestima još uvijek su primjetne policijske snage i vozila, ali je situacija veoma mirna.

 

12.47 - Mitropolit Јoanikije je poručio u Podgorici da je ustoličenje, kako je kazao, bio biblijski događaj na koji je došlo oko 40 arhijereja iz SPC i drugih sestrinskih pravoslavnih crkava.

12.35 - Patrijarh Porfirije: Dužnost mitropolita da otupljuje oštrice i gradi mostove 

12.17 - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je se na Cetinju danas dogodila, kako je naveo, "nasilna intronizacija mitropolita" crnogorsko-primorskog i neprimjerena upotreba sile "protiv mirno okupljenih građana".

12.00 - Ekipa RTRS-a ispred Hrama u Podgorici

11.36 - Mitropolit i patrijarh stigli u Podgoricu; Dočekuju ih vjernici

Foto: RTCG

11.35 - Podgorica čeka patrijarha i mitropolita

11.33 - Vučić: Tačno je da je ustoličenje bilo odgođeno

11.30 - Mitropolit i patrijarh u pratnji jakih policijskih snaga, helikopterom krenuli ka Podgorici. Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja očekuje se i dolazak premijer Zdravka Krivokapića.

11.25 - Dva policajca povrijeđena su prilikom intervencije na Cetinju, a osam osoba je privedeno, od kojih je jedna uhapšena zbog napada na službeno lice, objavila je Uprava policije Crne Gore.

10.47 - Patrijarh i mitropolit tokom dana će doći u Podgoricu

10.44 - Policija kontroliše ulaz u Cetinje

 

10.30 - Mitropolit Јoanikije je u Cetinjskom manastiru zahvalio na svečanom činu ustoličenja.

- Oprostite što ste od neko doba od sinoć vidjeli ovdje dosta neprijtnosti i podjela. Dobro znate vaša svetosti i vladiko Davide da su podjele vještački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena - poručio je mitropolit Јoanikije.

10.24 - Besjeda patrijarha Porfirija: Nismo došli da otimamo, već da obavimo sveti čin ustoličenja

10.23 - Ekipa RTRS-a na putu ka Cetinju

10.20 - Patrijarh Porfirije: Moleći se za mir, ustoličio sam mitropolita Јoanikija

U cetinjskom manastiru ustoličen je mitropolit Јoanikije (Foto: D. Milovanović)

10.04 - Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije ustoličen je na svečanoj Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Cetinjskom manastiru.

10.00Јavni servis Crne Gore nije u mogućnosti emitovati prenos ustoličenja

09.56Vlada SAD poziva sve strane u Crnoj Gori na hitno smirivanje situacije, objavila je američka Ambasada u Podgorici.

09.27 - Demonstranti napustili barikade oko Cetinja

09.25 - Reporteri Vijesti javljaju da su se na barikadi kod Belvedera, na ulazu u Cetinje, čuli pucnji, nalik pucnjavi iz pištolja. RTCG takođe navodi da se u blizini Belvedera čuli pucnji, ali i eksplozija. Na bariki zapaljene gume, mnogo je nereda, prisutan je kordon policije.

Radio-televizija Crne Gore navodi da je osim bivšeg šefa policije Veselina Veljovića uhapšeno još pet osoba zbog nereda u centru Cetinja, gde policija i dalje ispaljuje suzavac.

09.15 - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se pokazalo da je Srpska pravoslavna crkva jaka i da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija biti završeno.

08.58 - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je napad na policiju napad na državu.

08.48 - Počelo ustoličenje mitropolita Јoanikija

 

08.32 - Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sletjeli su helikopterom na Cetinje. Video-snimak dolaska patrijarha i mitropolita helikopterom u Cetinjski manastir

08.30 - U neredima na Cetinju lakše su povrijeđene četiri osobe, potvrđeno je Portalu RTCG u Opštoj bolnici u tom gradu.

08.21 - Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije krenuli su helikopterom na Cetinje.

08.15 - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije krenuo je jutros sa sveštenstvom na Cetinje, a demonstrantima koji to pokušavaju da spriječe policija je dala rok da se raziđu sa barikada. Demonstrantima na barikadama kod Cetinja policija je poručila da im je skup neprijavljen i dala im je rok od dva minuta da se raziđu. Demonstranti su odgovorili uvredama i psovkama.

08.14 - Potpredsjednik vlade Dritan Abazović oglasio se na svom profilu na Tviteru, navodeći da je Veselin Veljović, savjetnik predsjednika Mila Đukanovića i grupa poslanika DPS-a započela jutros napad na policiju

 07.55 - Put Podgorica-Cetinje i jutros je blokiran, a građani koji se protive ustoličenju mitropolita Јoanikija poručili su juče da se neće razići, navodi RTCG.

Radio-televizija Crne Gore dodaje da su na barikadi gume, betonske blokade i kamenje.

07.45 - Ekipa RTRS-a trenutno je u Podgorici, zajedno sa ostalim novinarskim ekipama i još nisu krenuli za Cetinje, jer im, kako kažu, niko ne može garantovati bezbjednost. 

07.20 - Novi obračun policije i demostranata

07.03 - Sveštenstvo i patrijarh Porfirije krenuli na Cetinje

Sveštenstvo podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja krenulo je  zajedno sa predstavnicima medija, autobusima ka cetinjskom manastiru na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, javio je Tanjug.

Sa lica mjesta je potvrđeno i da je ka Cetinju krenuo i patrijarh srpski Porfirije.