latinica  ћирилица
05/09/2021 |  17:56 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Da li je đačka torba djeci preveliko opterećenje? (VIDEO)

Odabrati laganiji model školske torbe, birati sveske tankih korica, na nastavu nositi samo knjige predviđene rasporedom za taj dan. To su savjeti koji đačku torbu treba da drže u granicama do 10 odsto tjelesne težine djeteta.

To su i preporuke ljekara, ali ni njihovim pridržavanjem često se ne uspije u namjeri da školska torba ne bude preveliko opterećenje.

Prve dane drugog razreda svog sina Јelena Pralica pamtiće po tome što je školsku torbu nosila ona. Teško je, kaže, smanjiti težinu torbe u kojoj se nalazi gomila udžbenika.

- Bukvar, učim da pišem, sveska uz bukvar, nastavni list uz bukvar, početnica, radna sveska jedan za početno čitanje, radna sveska dva za početno pisanje, slovarica, čitanka. To je samo za srpski jezik, dakle osam udžbenika - kaže Pralica.

Iz nadležnih institucija navode – štampanjem udžbenika na papiru manjeg volumena uspjeli su smanjiti njihovu težinu za 25-30 odsto.

- Težina udžbenika za pojedine razrede ne prelazi 10 posto od preporuka zdravstvenih institucija, gdje udžbenici, odnosno đačka torba ne treba da pređe 10 posto od ukupne mase djeteta - ističe Bojan Đenić, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo.

Svjetlana Radusin, direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" u prosvjeti radi četvrt vijeka i ovo je, kaže, problem koji je stalno na dnevnom redu.

- Prvi razredi imaju svoje prve knjige i oni ih ostavljaju, oni ne nose svoje teške torbe, to je uglavnom samo užina. Tako da je prvim razredima problem riješen. Naravno, što su učenici većeg uzrasta, raste i težina te školske torbe - rekla je Radusin.

- Škole za realizaciju nastave iz tih predmeta trebaju da koriste svu raspoloživu računarsku opremu u školi, opremu isporučenu u okviru tri faze projekta Dositej (preko 20.000 učeničkih i preko 2.000 nastavničkih laptopa), opremu isporučenu za potrebe vođenja elektronske pedagoške dokumentacije, kao i opremu isporučenu kroz donacije međunarodnih organizacija - kažu iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Upravo je iz škole "Aleksa Šantić", prije dvije godine, počela digitalizacija udžbenika geografije za šesti razred.

- I tu učionicu smo opremili kroz neke projekte sa projektorom, platnom, laptopom. I još poneku učionicu isto tako. Međutim, daleko od toga da su sve učionice opremljene - dodaje Radusin.

Takođe, ove školske godine povećan je broj časova fizičkog vaspitanja, jer fizička aktivnost i jačanje muskulature, načini su za popravljanje držanja kod djece.

S druge strane, priznaju u prosvjeti, prostor za izvođenje ove nastave nije se povećao, pa učenici tokom zime umjesto u sali za fizičko i dodatne časove fizičkog vaspitanja provode u klupama.