latinica  ћирилица
08/09/2021 |  18:52 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Obilježeno 30 godina od formiranja Korpusne policije VRS (VIDEO)

Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, obilježio je 30 godina od formiranja svečanom akademijom u Banjaluci. Ovo je jedna od najelitnijih jedinica koja je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovala na odlučujućim linijama odbrane Srpske, pa je i imala najveće gubitke.
Obilježeno 30 godina od formiranja korpusne policije VRS - Foto: RTRS
Obilježeno 30 godina od formiranja korpusne policije VRSFoto: RTRS

Svečanom akademijom danas je u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci obilježeno 30 godina od formiranja Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Gordana Ostojić, majka poginulog Olivera Ostojića, prisjetila se vremena u kojem je njen sin zarobljen u Modriči, a zatim deportovan u logor u Odžaku gdje je mučen. Život je ugradio u temelje Srpske na Kolibama.

- Nije imao ni 21 godinu. Tri dana prije početka rata došli smo iz Švajcarske. Tamo nije htio ostati, samo je govorio "moje kolege ginu, a ja se ovdje provodim" - priča Gordana.

Olivera i još 68 stradalih pripadnika Prvog bataljona prisjetile su se porodice, prijatelji i saborci. Od 570, koliko ih je učestvovalo u borbenim dejstvima, 427 je ranjeno, neki po dva i više puta.

Dragomir Keserović, general VRS i Vojske Srbije i ratni komandant Korpusne policije, ističe da je bio ponosan što je bio u toj jedinici, naročito komandovati njom.

- Sa ove distance kada posmatramo, dodatno se uvjerimo u ono što smo i tada znali, a to je da je to bila jedinica koja je zaista znala šta želi u tom istorijskom trenutku. Nije žalila ni krvi, ni života, samo da bi odbranila Republiku Srpsku - ističe Keserović.

Predsjednik Udruženja građana Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS Radenko Puzić rekao je da je ovaj bataljon bio jedna od najelitnijih jedinica u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, koja je učestvovala u brojnim presudnim bitkama za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

- Našu priču ćemo prenositi sa koljena na koljeno, tako da se istorija ne zaboravi. Dužni smo i slobodi i istini. Sloboda bez istine nije dugoročna - dodao je Puzić.

Kao jedna od najelitnijih jedinica, ovaj bataljon je u proteklom ratu učestvovao u presudnim borbama za odbranu Republike Srpske - od proboja koridora, bitkama na Kupresu, Ozrenu, Vlašiću, Majevici, sarajevskom ratištu, Modriči, Derventi, Brodu i Brčkom.

Јedinica je dva puta odlikovana u ratu - ordenima Nemanjića i Medaljom Petra Mrkonjića.