latinica  ћирилица
15/09/2021 |  19:00 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Tojagić: Uhapšena tri lica, traga se za Zeljkovićem (VIDEO)

Zbog sumnji u zloupotrebe u procesu javnih nabavki u toku pandemije lišena su slobode tri lica – Slavko Bojić, Saša Marković i Dragan Dubravac, a za direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavom Zeljkovićem se traga, potvrdila je za RTRS portparolka Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić.
Pretres u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske - Foto: RTRS
Pretres u Institutu za javno zdravstvo Republike SrpskeFoto: RTRS

Kako navode iz Tužilaštva, pretpostavlja se da se Zeljković nalazi na području Banjaluke.

Akcija je još u toku, pa bi više informacija trebalo da bude poznato sutra.

Ispred Instituta danas uobičajena slika, ali iza, kod teretnog ulaza, vozila Ministarstva unutrašnjih poslova dala su naslutiti prisustvo policije u zgradi.

- Pripadnici MUP-a Republike Srpske po nalogu Republičkog javnog tužilaštva – posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, vrše pretrese na više lokacija Instituta za javno zdravstvo i više privatnih firmi - saopštila je Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Uz ovu šturu informaciju iz Republičkog tužilaštva i potvrda da se istraga sprovodi zbog sumnje u nezakonitost radnji Instituta u postupcima javnih nabavki medicinske opreme i da će detalji biti poznati tek po okončanju pretresa.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova o svemu se nisu oglašavali, kao ni iz Instituta za javno zdravstvo. Za komentar nije bio dostupan ni direktor ove ustanove Branislav Zeljković.

Nema ni zvaničnih informacija o eventualnim hapšenjima.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, čiji je kadar direktor Instituta za javno zdravstvo, sve je komentarisao telefonski kratko iz Beograda, gdje proslavlja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Pitali smo ga i o trenutnoj lokaciji na kojoj je Branislav Zeljković.

- Јa koliko znam on je danas na nekim medicinskim tretmanima van zemlje i sutra se vraća. Ali nam ništa neće pokvariti Dan srpskog jedinstva i zastave i oni koji su to namjeravali, neće uspjeti - ističe Stevandić.

Stevandić ističe i da iza svega postoji scenario, ali ko je iza scenarija, tvrdi, svejedno mu je, jer će propasti.

Na novinarsko pitanje slučaj je komentarisao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Kaže da bi Tužilaštvo trebalo da radi svoj posao i da podržava procesuiranje onih koji su se ogriješili o zakon, ali napominje - pravosuđe će se ponovo inkriminisati, ako se ispostavi da od cijele priče nema ništa.

- Taj postupak, koliko sam ja mogao da čujem, a sve sam čuo ovdje u Skupštini, priča, istraga o tome se vrši već duže vrijeme. Ako bih išta mogao da prigovorim to je - kud ste našli na današnji dan? Šta na kraju, za dva mjeseca, kad se pokaže da je to ništa, nije tačno, šta ćemo onda? Ko će onda odgovarati? Ko je odgovoran onda zašto su to učinili? Јa bih volio da oni budu u pravu pa da dokažu tu krivicu, ali ću biti veoma kritičan ako se to ne dokaže - kategoričan je Dodik.

Osim prostorija Instituta pretres je obavljen i na više lokacija privatnih preduzeća.

Između ostalih, pretresene su i prostorije turističke agencije Travel4Fun. Ta agencija uz firmu Promeding iz Laktaša bila je dio konzorcijuma sa kojim je Institut prošle godine nabavio medicinsku opremu u vrijednosti većoj od dva miliona maraka.