latinica  ћирилица
17/09/2021 |  22:19 ⇒ 22:21 | Autor: SRNA

Sariću i Ćulafiću uručene nagrade "Svetozar Ćorović" za 2021. i 2020.

Književna nagrada "Svetozar Ćorović" za ovu godinu večeras je u Bileći uručena Petru Sariću za roman "Klobuk", a za 2020. godinu Miladinu Ćulafiću za zbirku pripovijedaka "Preko granice".
Ćorovićevi susreti (foto: ilustracija) -
Ćorovićevi susreti (foto: ilustracija)

Nagrade su uručene na svečanoj akademiji u okviru 23. "Ćorovićevih susreta pisaca" pod nazivom "Srpska proza danas".

U ime Sarića nagradu je primio Јovan Delić, predsjednik žirija za dodjelu književne nagrade "Svetozar Ćorović".

Nagrada Ćulafiću za 2020. godinu uručili su načelnik opštine Bileća Veselin Vujović i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Bileće Gajo Parežanin, jer prošle godine skup nije održan zbog epidemije virusa korona.

Ćulafić je rekao novinarima da je počastvovan književnom nagradom "Svetozar Ćorović" i da ga posebno raduje što ju je primio na svečanosti u Bileći, jer je postojala mogućnost da mu bude uručena u Beogradu, pošto "Ćorovićevi susreti pisaca" prošle godine nisu održani.

On je istakao da se posebno raduje nastavku ovih susreta i poželio da još dugo traju, jer predstavljaju i prijateljsku sponu između Hercegovine i Srbije.

Ćulafić je rekao da je nagrađeno djelo širi izbor njegovih priča koje je godinama dorađivao.

On je naglasio da je veoma važno njegovati svoj jezik, koji uvijek dijeli sudbinu naroda.

Za nagrađeni roman "Klobuk" žiri je u obrazloženju naveo da je Sarić tim romanom visokog književnog kvaliteta svoga dosadašnjeg djela potvrdio izuzetno složenom romanesknom pričom o životu srpskog naroda istočne Hercegovine u drugoj polovini 19. vijeka.

U romanu se prepliću dva ključna sadržinska toka, pri čemu se jedan odnosi na porodicu glavnog lika u njegovom ranom djetinjstvu i otpor srpskog naroda turskoj vlasti, a u drugom se poslije fabulativnog preokreta prati život glavnog lika u Stambolu i povratak u Hercegovinu na mjesto zapovjednika tvrđave Klobuk kraj Trebinja.

- Tema dvojnog identiteta onog dijela srpskog naroda koji je silom prešao u islam prvenstveno je postavljena kao psihološki problem iz kojeg se rađa duboki moralni rascjep u glavnom liku romana - navedeno je u obrazloženju.

Organizator "Ćorivićevih susreta pisaca" u Bileći je SPKD "Prosvjeta", a skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Bileća.